Burgonyafánk – avagy az olasz Zeppole

Amikor Olaszországban jártam évekkel ezelőtt kóstoltam ezt a finom burgonyafánkot. Most így fánkszezon idején eszembe jutott ez az élmény, és gondoltam utána járok a receptjének. Sikerült kiderítenem, és most el is hoztam nektek, hogy ti is ki tudjátok próbálni otthon. Érdemes!!! Nagyon finom 🙂

Hozzávalók (32 darabhoz):
  • 250 g főtt, áttört burgonya
  • 250 g BL55 liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a forgatáshoz

Első, és nagyon fontos lépés, hogy a burgonyát hámozzátok meg, és főzzétek meg. Még melegen törjétek össze burgonyatörővel, és hagyjátok KIHŰLNI!!! Ez azért fontos, mert ha még melegen kezditek el hozzádolgozni a lisztet, akkor sokkal több lisztet fog felvenni a tészta, és nagyon kemény lesz a fánkunk.

Ha kihűlt a burgonya, mehet egy robotgép keverőtáljába a liszttel, sóval, cukorral, tojással, és a belemorzsolt élesztővel. A vajjal még várjatok! Kezdjétek el összedagasztani a tésztát, és ha már nagyjából összeállt a tészta, akkor adjátok csak hozzá a vajat. Amikor egynemű tésztát kaptatok, akkor egy enyhén kilisztezett edényben letakarva hagyjátok 1 órát kelni. 

Amikor letelt az 1 óra, egy szilikonos sütőpapírral bélelt tálcára, vagy tepsire diónyi nagyságú golyókat formáztok belőle. Majd ezeket is letakarjátok, és még 30 percig hagyjátok kelni. Addig nyugodtan felmelegíthetitek az olajat egy serpenyőben. Jó bő olaj kell hozzá, és nagyon forró legyen. Amikor felforrósodott az olaj, vegyetek a hőből kicsit vissza és mehetnek bele a fánkok. Pár perc alatt szépen aranybarnára fognak sülni. 

Ha kisültek a fánkok, fahéjas porcukorba forgatjátok őket, vagy akár jó kis házi sárgabarack lekvárral is fogyaszthatjátok. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

 
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Narancsos túrófánk

  Benéztem ma a hűtőbe, és észrevettem, hogy van egy csomag túró, ami hamarosan lejár, így úgy döntöttem, ebből most Read more

Burgonyás kelt pogácsa

https://youtu.be/LDrh11conXY   Vendégek jönnek ma hozzánk, így reggel gyorsan készítettem egy burgonyás pogácsát, melyről videót is készítettem.   Hozzávalók: - Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük