Teljes kiőrlésű, cukormentes szalagos fánk

Itt a fánkszezon kellős közepe, így mindenhol fánk receptekkel találkozhat az ember, ha felnyitja az internetet. Viszont amivel nem igazán találkoztam, és tudom, hogy sok embernek segíthetek ezzel a recepttel, az a teljes kiőrlésű, cukormentes fánk. Bár én nem küzdök semmilyen betegséggel, azonban az életmódváltásomba abszolút belefér ez a recept, és tudom, hogy sok IR-es ismerősömnek is segítséggel lehetek.
Hozzávalók:
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g búzasikér (pótolhatjátok finomliszttel, ha nincs sikéretek otthon)
- 5 g só
- 17 g Dia Wellness negyedannyi édesítő (vagy 60 g kristálycukornak megfelelő édesítő)
- 55 g puha vaj/margarin (vagy 44 g zsír)
- 250 ml langyos tej
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 1 egész és egy tojássárgája
- 30 ml sütőrum (vagy rum) – rumaroma NEM jó!!
- vaníliapaszta ízlés szerint (vagy vaníliarúd kikapart magja)
- 1-1,5 liter olaj a sütéshez
- ha tölteni szeretnétek akkor cukormentes- lekvár, puding vagy mogyorókrém
Először is nagyon fontos megemlítenem, mint minden fánk receptemnél, hogy az alapanyagok legyen szobahőmérsékletűek!!! Ez azt jelenti, hogy amit egyébként hűtőben tartotok, azt vegyétek ki használat előtt 1-2 órával, és tegyétek a konyhapultra, hogy már ne legyen hűtőhidegek.
A langyos tejbe morzsoljátok bele a friss élesztőt és kavarjátok el, majd tegyétek félre 10 percre, hogy kissé felfusson. Mivel most cukrot nem teszünk bele, így kicsit lassabban fog működni, de ne ijedjetek meg ettől.
A dagasztó edényetekbe mérjétek bele a vaj kivételével az összes többi alapanyagot, valamint a felfutott élesztőt is és kezdjétek el dagasztani. Amikor egynemű tészta vált belőle, akkor adjátok hozzá a puha vajat és tovább dagasszátok, amíg szép sima felületű, egynemű tésztát nem kaptok. Összesen kb.10 perc alatt készen lesz a tészta. Ezután ugyanezt az edény kicsit olajozzátok ki, tegyétek vissza a tésztát, fedjétek le, és szobahőmérsékleten hagyjátok kelni 1 órát.
Ha ez letelt, akkor borítsátok ki a konyhapultra, és osszátok 14 egyenlő darabra (nekem ez most 66 g-ra jött ki/db). Ezeket gömbölyítsétek fel, tegyétek külön-külön egy kis darab sütőpapírra (így könnyebb és szebb lesz később a sütés), majd újra takarjátok le, és kelesszétek további 1 órát.
Következhet a sütés: a sütés egy nagyon fontos mozzanata a fánknak, itt könnyen el lehet bukni, mert vagy túl forró az olaj, ekkor könnyen megég kívül, belül pedig nem sül át – vagy nem elég meleg az olaj és akkor pedig túl olajos lesz a fánkotok mire átsül. Ezért én javaslom, hogy szerezzetek be egy sütő- vagy cukorhőmérőt, mert sok sütemény esetében megkönnyítheti az életeteket. Tehát, bő – 1-1,5 liter – olajat felhevítetek 170-180 fok közé, és ott vegyétek vissza a gázt (vagy főzőlapot) és próbáljátok ezen a hőfokon tartani az olajat. Ezután fordítsátok bele úgy a megkelt fánkokat, hogy ami eddig felül volt, az alulra kerüljön a sütésnél. Első körben fedő alatt süssétek őket kb.2 perc (ez hőfoktól függ), és ha már kellő szép színt kaptak a fánkok, akkor lehet őket megfordítani – ekkor már nem kell a fedő – és tovább kb.2 percig sütni (de ellenőrizzétek folyamatosan, hogy szép színe legyen). Azért fontos a fedő alatti sütés első körben, mert ilyenkor gőz keletkezik az edényben, és ettől feljönnek szépen a fánkok és így lesz szép szalagjuk!!
Ha szépen átsült mindkét oldaluk, akkor szedjétek ki őket egy itatós papírra, hogy felszívja a felesleges olajat és hagyjátok picit kihűlni. Ha ezután szeretnétek, akkor töltsétek meg valami finomsággal (oldalról kicsit késsel szúrjatok bele, majd egy habzsák vagy uzsonnás tasakkal töltsétek bele a tölteléket), vagy egyszerűen szórjátok meg por állagú édesítővel és hagyjátok üresen. Ki hogyan szeretné 🙂 Fogyasszátok egészséggel! Jó étvágyat kívánok!
További fánk receptekért kattintsatok a linkre: https://martushazikonyhaja.hu/tag/fank/