Teljes kiőrlésű, cukormentes húsvéti fonott kalács
Húsvét közeledtével sokan vesszük elő a jól bevált kalács recepteket. Ezt a receptet még tavaly gyártottam és teszteltem, és nagyon szuper, foszlós kalács lett a végeredmény. Viszont tavaly elfelejtettem felírni ide a weboldalra. Most mindenképpen pótolni szeretném, hogy az idei ünnepek során, már Ti is el tudjátok bátran készíteni, ha nem szeretnétek a hagyományos, finomlisztes, cukros változatot készíteni!
Hozzávalók (2 db kalácshoz):
- 2 dl tej (nyugodtan lehet növényi tej is)
- 1 dl cukormentes habtejszín
- 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy helyettesíthetitek DW -50 ch lisztkeverékkel is)
- 100 g búzasikér (vagy helyettesíthetitek annyi liszttel, amennyi a sikér)
- 1 csipet só
- 30 g DW negyedannyi édesítő
- 1 egész tojás + egy tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- + 1 tojás a kenéshez
Először a langyos tejbe belemorzsoljátok a friss élesztőt (vagy belekeveritek a szárított élesztőt), és félreteszitek 10 percre, hogy kicsit elkezdjenek dolgozni az élesztőgombák.
Miután letelt a 10 perc, a dagasztóedénybe mérjétek bele az összes alapanyagot, és 10 perc alatt dagasszatok egynemű tésztát. Ezután langyos helyen letakarva kelesszétek a tésztát 40 percig. Miután ez is letelt, osszátok a tésztát 12 részre (azért ennyire, mert 2 db kalácsot szeretnénk csinálni, és 6-os fonással fognak készülni), majd ezekből csináljatok kis gombócokat. Ha ezzel is megvagytok, újra takarjátok le, és további 15 percig pihentessétek, hogy a sikérszálak újra beinduljanak. 15 perc után sodorjátok meg a szálakat és fonjatok hatos kalácsokat. Erről a technikáról találhattok videót a csatornámon: https://youtu.be/h7PsfHA2yLQ
Ha készen vagytok a fonásokkal, akkor kenjétek le a kalácsokat az egész felvert tojással és újabb 30 percig kelesszétek. Sütéshez a sütőt 170 fokra melegítsétek elő alul-felül sütésen. Ha már forró a sütő és a 30 perc is letelt akkor még egyszer kenjétek be a kalácsokat tojással és mehetnek a sütőbe kb.40 percre. Amikor kiveszitek a sütőből és megkocogtatjátok az alját kopognia kell, ekkor bizonyos, hogy a közepe is átsült a kalácsoknak. Jó étvágyat kívánok hozzá!
További kalács receptekért kattintsatok a következő linkekre: https://martushazikonyhaja.hu/tag/kalacs/