Teljes kiőrlésű, cukormentes húsvéti fonott kalács

Húsvét közeledtével sokan vesszük elő a jól bevált kalács recepteket. Ezt a receptet még tavaly gyártottam és teszteltem, és nagyon szuper, foszlós kalács lett a végeredmény. Viszont tavaly elfelejtettem felírni ide a weboldalra. Most mindenképpen pótolni szeretném, hogy az idei ünnepek során, már Ti is el tudjátok bátran készíteni, ha nem szeretnétek a hagyományos, finomlisztes, cukros változatot készíteni!

Hozzávalók (2 db kalácshoz):

  • 2 dl tej (nyugodtan lehet növényi tej is)
  • 1 dl cukormentes habtejszín
  • 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy helyettesíthetitek DW -50 ch lisztkeverékkel is)
  • 100 g búzasikér (vagy helyettesíthetitek annyi liszttel, amennyi a sikér)
  • 1 csipet só
  • 30 g DW negyedannyi édesítő
  • 1 egész tojás + egy tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • + 1 tojás a kenéshez

Először a langyos tejbe belemorzsoljátok a friss élesztőt (vagy belekeveritek a szárított élesztőt), és félreteszitek 10 percre, hogy kicsit elkezdjenek dolgozni az élesztőgombák.

Miután letelt a 10 perc, a dagasztóedénybe mérjétek bele az összes alapanyagot, és 10 perc alatt dagasszatok egynemű tésztát. Ezután langyos helyen letakarva kelesszétek a tésztát 40 percig. Miután ez is letelt, osszátok a tésztát 12 részre (azért ennyire, mert 2 db kalácsot szeretnénk csinálni, és 6-os fonással fognak készülni), majd ezekből csináljatok kis gombócokat. Ha ezzel is megvagytok, újra takarjátok le, és további 15 percig pihentessétek, hogy a sikérszálak újra beinduljanak. 15 perc után sodorjátok meg a szálakat és fonjatok hatos kalácsokat. Erről a technikáról találhattok videót a csatornámon: https://youtu.be/h7PsfHA2yLQ

Ha készen vagytok a fonásokkal, akkor kenjétek le a kalácsokat az egész felvert tojással és újabb 30 percig kelesszétek. Sütéshez a sütőt 170 fokra melegítsétek elő alul-felül sütésen. Ha már forró a sütő és a 30 perc is letelt akkor még egyszer kenjétek be a kalácsokat tojással és mehetnek a sütőbe kb.40 percre. Amikor kiveszitek a sütőből és megkocogtatjátok az alját kopognia kell, ekkor bizonyos, hogy a közepe is átsült a kalácsoknak. Jó étvágyat kívánok hozzá!

További kalács receptekért kattintsatok a következő linkekre: https://martushazikonyhaja.hu/tag/kalacs/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük