Keress a Facebook-on!
Iratkozz fel a YouTube csatornára!
Kövess az Instagram-on!
“A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére.” Agatha Christie

Kovász 2.0 (búzakenyérliszt BL80 és teljes kiőrlésű búzaliszt BL200 segítségével)

Gondoltam kipróbálok minél több módszert, lehetőséget kovásznevelésből. Szeretném minél jobban, átfogóbban megtanulni, ennek pedig legjobb módszere a gyakorlás. Gondoltam veletek is megosztom, ha van kedvetek ti is tartsatok velem.

 1. nap (este 19 óra): egy csírátlanított csatos üvegben összekeverek 25 g teljes kiőrlésű búzalisztet (BL200), 25 g kenyérlisztet (BL80) és 50 ml langyos/kézmeleg szénsavmentes vízzel, majd a gumigyűrűt kivéve rárakom a tetejét. Ha befőttes üveget használtok akkor közepesen csavarjátok rá az üveg tetejét. A kovászpalánta szereti a meleget (25-27 fok), a páradús környezetet és jó, hogyha az etetések között huzatmentes helyen tartjuk. Miután összekevertük az alapanyagokat, 24-36 órán át érni hagyom a pulton/vagy beteszem a mikróba/konyhaszekrénybe. Nem nyitogatom, nem piszkálom!

2. nap (este 19 óra): ha 24 óra múlva nem jelennek meg benne kicsi lyukak, nincs gáz, hagyhatom még 12 óráig. Ha 24-36 óra múlva apró buborékos, és kicsit savanykás, jellegzetes szagú, akkor elfogyasztotta a lisztet és éhes. Etetni kell.

Előveszem a másik, üres csatosüvegemet, és beleteszek, majd a kanállal csomómentesre keverek benne:

 • 50 g másik üvegből áttett kovászkezdeményt
 • 50 ml langyos/kézmeleg vizet
 • 25 g teljes kiőrlésű búzalisztet
 • 25 g BL80 búzakenyérlisztet

A tegnap bekevert kovászkezdemény FELESLEG, mehet a kukába (50g). Ne sajnáljuk, bár nekem a szívem szakadt meg minden egyes grammért. Bár felhasználható, például belesüthetjük (1-2 evőkanállal):

 • nokedlibe
 • palacsintába (kovászos palacsinta)
 • bármilyen kelt tészta készítéséhez felhasználhatjuk.

3. nap (reggel 7 óra – még nem etetünk): itt kezd a dolog érdekessé válni, ugyanis ezek a legkritikusabb napok. Ekkor kezd érni igazán a kovászunk, ugyanis mostanra fogynak el a lúgos közeget kedvelő, pici mikroorganizmusok, savasodni kezd a közeg, viszont a savas közeget kedvelő pöttömök még nagyon kevesen vannak ilyenkor. Szóval ezért a kis pangás. Türelmesnek kell lenni. Éppen átáll.

3. nap (este 19 óra): továbbra is a költöztetéses megoldást alkalmazzuk, mint tegnap. Üres csatos üvegbe átteszünk 50 g kovászkezdeményt, és hozzákeverünk:

 • 40 ml langyos/kézmeleg vizet
 • 25 g teljes kiőrlésű búzalisztet (BL200)
 • 25 g búzakenyérlisztet (BL80)

A másik üveg tartalma felesleg (100 g kuka/vagy szabadon felhasználható).

4. nap (reggel 7 óra): Innentől azt javaslom, hogy figyeljük nagyon a szintemelkedést, kövessük a szintet befőttes gumival és látni fogjuk, mikor állt meg a folyamat és összeesés is tapasztalható. Ekkor etessünk. Itt már lehet napi 2 etetésre lesz szükség. Ahogy telnek a napok erősebb és erősebb lesz a kovászunk, egyre szálasabb, tömörebb lesz a textúrája

Én úgy tapasztaltam reggel, hogy megállt a szintnövekedés, így kivettem 50 g kovászt, és adtam hozzá 50 ml langyos vizet, 25 g teljes kiőrlésű búzalisztet és 25 g búzakenyérlisztet.

Estére azonban azt tapasztaltam, hogy nagyon híggé vált a kovászom (ami nem baj, mert a híg kovász is kovász, csak ha túl híg kimennek a gázok belőle és nem lesz elég buborékos), így estére változtattam az arányokon (1:2:1,5) 17 órakor kimértem 50 g kovászt, adtam hozzá 50 g tk.búzalisztet, 50 g búzakenyérlisztet és 75-80 ml langyos vizet. Az állagot kell mindig figyelni, hogy megálljon a kanál benne.

5. nap (reggel 9 óra): végre elkezdett szépen dolgozni a kovászom és már buborékok is szépen vannak benne, és nem is olyan híg az állaga mint előtte nap. Úgyhogy az estihez hasonlóan megetettem a kovászomat! Kivettem külön üvegbe 50 g kovászt, és adtam hozzá kb.90 ml kézmeleg vizet, jól összekevertem, majd ehhez mentek a lisztek (50 g BL200 és 50 g BL80). Tudjátok, a lényeg, hogy nokedli sűrűségű állagot kapjunk.

19 órakor ránéztem, és szép volt az állaga is, tele buborékokkal. Megkezdtem a 6. etetést! Most nem tettem át másik üvegbe, hanem amiben eddig benne volt, onnan kivettem a “felesleget”, és csak 50 g-ot hagytam benne, és ahogy reggel, ugyanannyi vizet és liszteket adtam hozzá. Eltettem pihenni éjszakára.

6. nap (reggel 8 óra): képzeljétek, úgy beindult a kovászom, hogy reggelre megduplázta térfogatát, és tele is volt buborékokkal!!! Hatalmas a boldogságom, hogy sikerült megmentenem! Mivel ezek az arányok most nagyon bejöttek, így a szokásos módon megetettem a kovászomat. Viszont most már tudjátok, nagyon kell figyelni a térfogatnövekedést, mikor áll meg. Ha már nem nő tovább, lehet etetni! Ezekben a napokban már lehet, hogy napi 2-3-szor is kell majd etetni. Főleg, ha jó meleg van a lakásban.

17 órakor ránéztem a kovászomra, láttam, hogy elkezdett visszaesni már a térfogat. Ilyenkor éhes, etetni kell!!! Képen mutatom nektek, mit kell tapasztalnotok, amikor éhes a kovász. Immáron a szokásos módon etettem, 50 g kovászhoz adtam 80 ml langyos vizet, jól összekevertem, és adtam hozzá 50 g búzakenyérlisztet (BL80) és 50 g teljes kiőrlésű búzalisztet (BL200). Ahogy Béres Gyula bácsi tanította nekem, ilyenkor már nem az időt kell figyelni, hanem a kovászunkat, hogyan viselkedik.

7.nap (reggel 7 órakor): ilyenkor már bizony akár 6-8 óra alatt megduplázhatják a térfogatukat. Figyelni kell nagyon! Ha megáll a növekedésben, és elkezd visszaesni a térfogat, éhes a kovászunk, etetni kell!!!!

Felmerülhet a kérdés, mikor süthetünk már vele???!!! Amikor a legaktívabb a kovászunk, végezzünk vízpróbát. Kispohárba vizet teszünk és egy nedves kávéskanállal egy kis adag érett, felfutott kovászt (a legaktívabb időszakában, amikor tetőzik) belehuppantunk, és hogyha a víz tetején fennmarad, akkor már készen áll a sütésre!! Jó kovászolást kívánok!


FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Kovász készítése (abszolút kezdőknek) – videóval!

https://youtu.be/rEtwIEvuMaI Nagyon régóta áhítoztam azután, hogy én is megtanulhassam, hogy kell kovászt készíteni, és ebből kenyeret, pékárukat készíteni. Rengeteget olvastam Read more

Vaníliás olajos piskóta (ALAPRECEPT) – TORTÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ

https://youtu.be/p66Gh6gkFCY A tavalyi év során elkezdtem egyre több tortát készíteni, család, barátok, ismerősök is egyre többet kértek fel, hogy készítsek Read more

* GOFRI * Alaprecept

https://youtu.be/nxF1VyHKwog Sokan kérdeztétek már tőlem a Facebook csoportban, hogy nincs-e egy jó gofri receptem. Örömmel jelentem, hogy van 🙂 És Read more

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.