Csőregefánk (Forgácsfánk)
Vidéken vagyok szüleimnél, de most sem tétlenkedtünk anyukámmal. Egy finom csőrege fánkot sütöttünk. Sokan csőröge fánknak hívják, felénk így mondják. Készítsétek el ti is 🙂
- 300 g búza finomliszt
- 1 csipet só
- 5 g sütőpor
- 150 g tejföl
- 3 tojássárgája
- 40 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor
- 20 ml sütőrum
- 1 citrom reszelt héja
- 50 g lágy vaj/margarin
- bő olaj a sütéshez
Először a lisztben elkeverjük a sütőport és a sót. Ezt félretesszük, majd a többi alapanyagot egy keverő edényben jól keverjük. Ezután mehet hozzá a lisztes keverék, és egynemű tésztává dagasztjuk. Fóliába csomagolva 30 percig pihentetjük hűtőben.
Utána lisztezett felületre borítjuk, és nagyon vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát. Kiszaggatjuk és megformázzuk, ahogy a képen is bemutatom.
Majd bő forró olajban kisütjük mindkét oldalát. Ha készen vannak a fánkok, vaníliás porcukorban megforgatjuk őket. Nagyon finom sárgabaracklekvárral tálaljuk! Jó étvágyat kívánok hozzá!