Keress a Facebook-on!
Iratkozz fel a YouTube csatornára!
Kövess az Instagram-on!
“A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére.” Agatha Christie

Lajcsi szelet

Édesapámat Lajosnak hívják, és vendégségbe jöttek hozzánk a hétvégén. Gondoltam meglepem ezzel a finom sütivel, aminek Lajcsi szelet a neve, hátha ízlik neki. Szerencsére nagyon bevált, mindenkinek nagyon ízlett!!! 🙂 Nagyon egyszerű elkészíteni, nem igényel különösebb tehetséget. Bátran ajánlom kezdőknek is!!

Tészta hozzávalói:

  • 40 dkg liszt
  • 200 g cukor
  • 2 evőkanál cukormentes kakaópor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 5 dkg vaj
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna

Először egy kis edénybe teszünk fel vizet forrni, mert vízgőz felett kell majd összeolvasztani a hozzávalókat. Ehhez egy fém keverőtálba tesszük a cukrot, kakaóport, tojást, mézet és a vajat. Ezt addig kevergetjük a vízgőz felett, amíg teljesen el nem olvad benne a cukor. Ha a kéz ujjatokat összecsípitek, akkor már nem szabad érezni a cukor szemcséit. Egy külön nagy edénybe mérjük a lisztet és a szódabikarbónát, kicsit összekeverjük, és ehhez öntjük hozzá a felolvasztott többi hozzávalót. Először kézi habverővel keverem a tésztát, majd később kézzel gyúrom tovább. Nagyon gyorsan össze fog állni a tészta egyneművé! Ezután 3 körülbelül egyforma darabba szedem szét és egyenként kinyújtjuk egy sütőpapír tetején. Villával érdemes megszurkálni, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180 fokos előmelegített sütőben (alul-felül sütés) kb. 15 perc alatt készre sütjük a lapokat egyenként. Majd ezeket tegyétek félre, és hagyjátok kihűlni. Ne ijedjetek meg, meg fognak keményedni a lapok!!!! Ez így jó!

Krémek hozzávalói:

  • 2 csomag (2*40g) vaníliás pudingpor
  • 2 csomag (2*40g) puncs pudingpor
  • 1 liter tej
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor

A pudingporokat 500-500 ml tejjel külön-külön sűrűre főzzük, majd félretesszük kihűlni őket. Érdemes egy folpack-kal lefedni a tetejüket, hogy ne bőrösödjenek be. Ha lehűlt a pudingpor, akkor egy edényben 125 g puha, szobahőmérsékletű vajat 100 g porcukorral fehéredésig keverünk (kb. 5 perc), majd hozzákeverjük a kihűlt pudingport is. Ezt mindkét fajta pudingpornál elvégezzük.

Ezután történik a sütemény összeállítása. Egy kihűlt mézes lapra kenjük először a vaníliás krémet, erre rakunk egy másik mézes lapot, majd erre a puncsos krémet, és befedjük az utolsó mézes lappal. Egy folpack-kal ilyenkor be szoktam a tetejét fedni, és berakom a hűtőbe legalább egy éjszakára, hogy jól megpuhuljanak a mézes lapok.

Másnap megcsináljuk rá a csokit. Ehhez 100 g csokoládét (ízlés kérdése hogy ét- vagy tejcsokoládé) 2 evőkanál étolajjal összeolvasztunk. Ezt az olvasztott csokit rákenjük a sütink tetejére és szépen elegyengetjük. Ha ez is kész mehet vissza egy fél órára a hűtőbe hogy megdermedjen a csoki.

A szeletelésnél én azt szoktam alkalmazni, hogy egy edénybe teszek forró vizet, és a kést ebben mindig megmártom, mert a meleg vizes késsel könnyebben, szépen, törésmentesen lehet szeletelni. Készen is vagyunk. Fogyasszátok egészséggel!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Retro túrós pite

A nagyobbik kisfiam napok óta mondogatja, hogy szeretné, ha olyan túrós sütit sütnék itthon, mint amit az oviban evett. Utánanéztem, Read more

Reform répatorta – cukormentesen

https://youtu.be/lj-m_MUKULg Ahogy nincs karácsony bejgli nélkül, úgy nincs húsvét répatorta nélkül sem. Ma egy reform verziót készítettem, amely cukormentesen készült, Read more

Karácsonyi püspökkenyér – ahogy Anyósom készíti

Karácsonyi ünnepek idején általában a család részére én szoktam készíteni a süteményeket, de ezt az egy finomságot mindig Anyósom készíti. Read more

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.