Békebeli túrós bukta
Drága Nagymamám specialitása volt anno ez a finomság! Mindig ezt kértük tőle – “Mama, kérlek süss egy kis túrós buktát”. Most én is elkészítettem a gyermekeimnek (bár még csak az egyik tud belőle enni)
Hozzávalók 16 darabhoz:
– 1 adag kelt tészta
– 25 dkg túró
– 1 tojás
– 1 tojás
– 8 dkg porcukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 kisebb citrom reszelt héja
– 2 evőkanál búzadara
– 5 dkg mazsola (elhagyható – én most nem használtam)
– liszt a nyújtáshoz
– 1 tojás a kenéshez
1. A kelt tésztát a kelt tészta alaprecept (https://martushazikonyhaja.hu/2019/01/a-kelt-teszta-alaprecept/) posztom alapján elkészítjük, 3 dl tejet adunk hozzá, hogy formázható tésztát kapjunk.
2. A túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a búzadarát egy tálban elkeverjük a tojássárgával. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét is. Aki szereti, adhat hozzá mazsolát.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél cm vastag négyzetre nyújtjuk, majd 4*4 darab négyzetre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk egy kis tölteléket, a széleket pedig megkenjük a felvert tojással.
4. A 2-2 szemközti sarkot összecsípjuk, egymáshoz tapasztjuk, a tojástól egymáshoz ragadnak.
5. A batyuk külsejét is megkenjük tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsiben langyos helyen 10-15 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük 20-25 perc alatt.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja