Rákóczi túrós

Ha egy igazán klasszikus magyar finomságot szeretnétek sütni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt az isteni rákóczi túróst. Ti tudtátok, hogy ez a finomság egy 20.századi cukrászmesterről kapta a nevét?? Én bevallom nektek, hogy nem tudtam, de nagyon kíváncsi voltam, hogy honnan ered a név és utánaolvastam. A linzertészta, a túrókrém és a tojáshab kombinációja ez a sütemény …. hmm, isteni, próbáljátok ki mindenképpen!

A linzer tészta hozzávalói:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj vagy margarint
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)

Legelső lépésként bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 190 fokra. A linzer tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük. Amíg visszahűl a tészta, addig összekeverjük a túrós krémet.

Túrókrém hozzávalói:

  • 1 kg félzsíros rögös túró
  • 10 dkg búzadara
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 db tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília paszta

A túrót szitán áttörjük, vagy botmixerrel krémesítjük. Ha ez készen van, akkor hozzákeverjük egy kanállal a többi hozzávalót is. A lényeg, hogy egy jól kenhető krémes állagot kapjunk. Ezt most félretehetjük. Vegyük elő a hűtőből a tésztát. Egy 32*22 cm-es magas falú tepsit lisztezzünk kicsit be, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát tepsi méretűre. Nem baj ha szétszakad! Szerencsére ezt a típusú tésztát jól lehet foltozni 🙂 Szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt süssük barnára.

Ha letelt a sütési idő, vegyük vissza a hőfokot 160 fokra. Amíg visszahűl a sütő, addig a még meleg tésztára kenjünk rá 20-30 dkg sárgabaracklekvárt, és várjuk 5 percig, hogy megdermedjen rajta kicsit. Ez megvédi majd a tésztát attól, hogy a túrókrém eláztassa. Ha megdermedt a lekvár, kenjünk rá, és egyengessük el a túrókrémet. Ez is mehet be a 160 fokos sütőbe 25-30 percre.

A tojáshabhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor

Amikor letelt a 30 perc sütési idő, akkor elkészítjük a tojáshabot. Visszavesszük a sütőt 120 fokra, hiszen csak szárítani akarjuk a habot. Egy habüstbe beletesszük a tojásfehérjéket, és elkezdjük magas fokozaton keverni. Amikor már kifehéredett, csak akkor adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük tovább míg nagyon kemény habot nem kapunk. Nekem ez kb. 8-9 perc szokott lenni. Ezután habzsákba tesszük, és a videón bemutatott módon díszítjük a süti tetejét. A közöket lekvárral töltjük. Mehet a sütőben 120 fokon 20 percre. Én nem szeretem barnítani, a cél, hogy megkeményedjen a hab, és a lekvár is jó ízt adjon neki.

Ezután nagyon fontos, hogy ki kell hűlnie a süteménynek, mert csak akkor fogjátok tudni szépen összevágni. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Túrógombóc 2.0

Szerintem ahány háztartás, annyi recept akad a túrógombócra!!! Ugye Ti is így gondoljátok? Már találhattok egy túrógombóc receptet itt a Read more

Stíriai metélt

https://youtu.be/AcZopmo2t14 Ismét felcsaptam a régi receptes füzetemet, amiben még anyukámtól gyűjtöttem be a recepteket 🙂 Régen, nálunk anyu sokat készítette Read more

* Boci szelet * – egy igazi karanténsüti

https://youtu.be/dk-Ys1vf5vc Mai napon úgy gondoltam, hogy egy olyan sütit készítek el, ami igazán gyorsan készen van, nagyon finom, és minden Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment