Rákóczi túrós
Ha egy igazán klasszikus magyar finomságot szeretnétek sütni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt az isteni rákóczi túróst. Ti tudtátok, hogy ez a finomság egy 20.századi cukrászmesterről kapta a nevét?? Én bevallom nektek, hogy nem tudtam, de nagyon kíváncsi voltam, hogy honnan ered a név és utánaolvastam. A linzertészta, a túrókrém és a tojáshab kombinációja ez a sütemény …. hmm, isteni, próbáljátok ki mindenképpen!
A linzer tészta hozzávalói:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj vagy margarint
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
Legelső lépésként bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 190 fokra. A linzer tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük. Amíg visszahűl a tészta, addig összekeverjük a túrós krémet.
Túrókrém hozzávalói:
- 1 kg félzsíros rögös túró
- 10 dkg búzadara
- 2 evőkanál tejföl
- 3 db tojássárgája
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília paszta
A túrót szitán áttörjük, vagy botmixerrel krémesítjük. Ha ez készen van, akkor hozzákeverjük egy kanállal a többi hozzávalót is. A lényeg, hogy egy jól kenhető krémes állagot kapjunk. Ezt most félretehetjük. Vegyük elő a hűtőből a tésztát. Egy 32*22 cm-es magas falú tepsit lisztezzünk kicsit be, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát tepsi méretűre. Nem baj ha szétszakad! Szerencsére ezt a típusú tésztát jól lehet foltozni 🙂 Szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd a 190 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt süssük barnára.
Ha letelt a sütési idő, vegyük vissza a hőfokot 160 fokra. Amíg visszahűl a sütő, addig a még meleg tésztára kenjünk rá 20-30 dkg sárgabaracklekvárt, és várjuk 5 percig, hogy megdermedjen rajta kicsit. Ez megvédi majd a tésztát attól, hogy a túrókrém eláztassa. Ha megdermedt a lekvár, kenjünk rá, és egyengessük el a túrókrémet. Ez is mehet be a 160 fokos sütőbe 25-30 percre.
A tojáshabhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg cukor
Amikor letelt a 30 perc sütési idő, akkor elkészítjük a tojáshabot. Visszavesszük a sütőt 120 fokra, hiszen csak szárítani akarjuk a habot. Egy habüstbe beletesszük a tojásfehérjéket, és elkezdjük magas fokozaton keverni. Amikor már kifehéredett, csak akkor adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük tovább míg nagyon kemény habot nem kapunk. Nekem ez kb. 8-9 perc szokott lenni. Ezután habzsákba tesszük, és a videón bemutatott módon díszítjük a süti tetejét. A közöket lekvárral töltjük. Mehet a sütőben 120 fokon 20 percre. Én nem szeretem barnítani, a cél, hogy megkeményedjen a hab, és a lekvár is jó ízt adjon neki.
Ezután nagyon fontos, hogy ki kell hűlnie a süteménynek, mert csak akkor fogjátok tudni szépen összevágni. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja