Vaníliás olajos piskóta (ALAPRECEPT) – TORTÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ

A tavalyi év során elkezdtem egyre több tortát készíteni, család, barátok, ismerősök is egyre többet kértek fel, hogy készítsek valamilyen alkalomra tortát. Ehhez a következő piskóta alapreceptjét szoktam elkészíteni, mivel ez egy tartalmasabb, könnyebben formázható piskóta recept, tortához szerintem tökéletes. Ha van kedvetek, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók:

  • 4 db szobahőmérsékletű tojás (L-es)
  • 170 + 60 g cukor
  • 100 ml étolaj
  • 200 ml tej
  • 350 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • (a videóban szereplő receptnél én kiegészítettem még 10 g liofilizált eperrel is a tésztát)

Válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a 60 g kristálycukrot, a tojások sárgájához pedig a 170 g cukrot, a vaníliás cukrot, az olajat és a tejet is. Külön edényben keverjük el a lisztet a sütőporral. Kezdjük el robotgéppel kemény habbá verni a tojások fehérjéjét, ezalatt keverjük el kézi habverővel a sárgás részt, majd apránként szitáljuk bele a lisztes keveréket is. Ha ezt jól elkevertük, akkor óvatos mozdulattal forgassuk bele a keményre vert habot is.

Egy állítható tortaformát állítsuk be 22 cm-re, alulról tegyük rá a sütőpapírt (ahogy a videón bemutatom). Ebbe öntsétek bele az elkészített tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt süssétek készre. Nagyon fontos, hogy minden sütő másképp süt! Mindenképp a közepébe szúrjatok bele egy saslik pálcikát például, és ha már nem ragad rá a tészta, akkor lesz készen!!! Ezután így a formában hagyjátok kihűlni!

Ha kihűlt, egy éles késsel vágjátok meg a forma mellett és vegyétek ki a formából. Ha nem fogjátok rögtön felhasználni, betölteni, akkor 3 napig hűtőben, folpackba csomagolva eláll!!! Remélem tetszett a recept, és Ti is kipróbáljátok legközelebb!

PLUSZ infó: ha kakaós változatban szeretnétek elkészíteni, akkor csak annyit kell változtatni, hogy a liszt mennyiségéből 40 g-ot váltsatok ki cukormentes kakaóporral. Minden más ugyanannyi!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
A kelt tészta (alaprecept)

https://youtu.be/0O2UUy7F8HA     Hozzávalók: - 2,5-3,2 dl langyos tej (a mennyiség attól függ, hogy formázhatóbb vagy lágyabb tésztát szeretnénk) - Read more

Eperkrémes piskótatekercs

https://youtu.be/z2ydHhzyViA Piskótatekercs készítéséről egy segítő videó Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a piskóta készítése nagyon sokáig mummus Read more

Mangós túrószelet

Tegnap lent jártam a boltban, és le volt akciózva a mangó, így gyorsan be is szereztem pár darabot belőle és Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük