TIRAMISU torta – forró csokiból
A férjem decemberben tartandó születésnapjára mindenképpen szerettem volna valami finomságot csinálni. Viszont azt tudni kell, hogy egyáltalán nem édesszájú a férjem … viszont a tiramisu-t, ahogy én készítem, úgy imádja. Tudniillik én nem hagyományos módon, kávéval, hanem forró csokival készítem, főleg azért, hogy a gyerekek is meg tudják enni. Ezért úgy döntöttem, megpróbálok ebből a finom édességből tortát formálni 🙂
Hozzávalók (24 cm-es formához):
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 4 dl habtejszín
- 40 dkg babapiskóta
- 15 dkg cukor
- 4 db tojás
- vaníliás cukor v. vaníliapaszta
- 2 csomag expressz zselatin fix por
Első lépésként a cukrot a tojásokkal vízgőz felett felolvasztjuk. Csak addig olvasszátok, mikor már az ujjatokat összecsípve nem érzitek a cukorszemcséket (vagy ha van cukorhőmérőtok akkor 60-70 fokig). Ezt tegyétek egy keverőedénybe, és habosítsátok ki kézi vagy gépi habverővel.
Egy másik keverőedénybe tegyétek bele a hideg! habtejszínt és a mascarpone sajtot, és ezt is kezdjétek el kihabosítani. Ha ez is megvan, akkor mehet hozzá az előbb kihabosított cukros tojás. Ezt is jól vegyítsétek el egymással, majd tegyétek hozzá a zselatin fix porokat is és keverjétek jól el benne. Ezzel a krémünk el is készült.
Készítsük el ekkor a mártogatóst … egy forró csoki port keverjünk el 150-200 ml meleg tejben és hagyjátok picit hűlni.
Vegyétek elő a babapiskótákat és a tortaformát. Néhány babapiskótának az alját vágjátok le egy vonalban és állítsátok egymás mellé a tortaforma széléhez. Ha körbe értetek, mehet az aljára is néhány babapiskóta. Egy szilikon ecset segítségével kenjétek át az oldalra állított, és az aljára tett babapiskóták felületét, hogy picit átnedvesedjenek. Ekkor mehet az aljára egy réteg krém, majd erre a forró csokiban megforgatott babapiskóták, majd még egy réteg krém. Ha van otthon több babapiskótátok, akár három rétegben is szétoszthatjátok, akkor még szebb, rétegesebb lesz a torta ha felvágjátok. Ha hagytok egy kis krémet a végére, akkor dekorálhatjátok a tetejét. Majd a legvégén mehet a tetejére kakaópor jó bőven. Ekkor tegyétek be néhány órára hűtőbe, de az még jobb ha egy egész éjszakára tudjátok pihentetni. Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a recept, osszátok meg ismerőseitekkel és keressetek a közösségi média különböző felületein is!