Svéd mandulatorta – akár az IKEA-ban :)
Tegye fel a kezét, aki hasonló módon imádja az IKEA áruházakban kapható svéd mandulatortát!!! 🙂 Mindig szemeztem vele, hogy de jó lenne otthon is elkészíteni. Most összeszedtem minden gondolatom, hogy mit hogy is kellene csinálni, milyen alapanyagok szükségesek hozzá, és elkészítettem. Ráadásul cukormentes és gluténmentes verzióban!!! 🙂
A tésztához: 5 db tojásfehérjét kemény habbá verünk 1 csipet sóval. Lassan hozzáöntünk 30 g Dia Wellness negyedannyi édesítőt (vagy 120 g kristálycukrot), és addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Óvatosan ezután keverjünk hozzá 200 g őrölt mandulát. Ezután öntjük egy 24 cm-es tortaformában (amit én előtte ki szoktam bélelni sütőpapírral), és 175 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süssétek.
A krémhez: egy fém edényben keverünk össze 200 ml habtejszínt, 25 g negyedannyi édesítőt (100 g kristálycukrot), és 2 evőkanál mandulaaromát. Ezt tegyük gyöngyöző víz fölé, és addig keverjük, míg az édesítő fel nem oldódik. Ezután hozzáadunk 5 tojássárgáját, és addig melegítsük, amíg be nem sűrűsödik (ez általában kb. 10 percet vesz igénybe). Ha besűrűsödött, akkor én át szoktam tenni egy másik edénybe és folpackot teszek a tetejére, hogy ne bőrösödjön be, és hagyom kihűlni.
150 g puha vajat krémesre keverünk, majd kanalanként hozzáadagoljuk a kihűlt krémet is.
A torta befejezéséhez: kettévágjuk a kihűlt piskótalapot, és az egyiket megkenjünk a krém felével. Erre rátesszük a másik piskótalapot, és bevonjuk a maradék krémmel úgy, hogy az oldalára is kerüljön. Ezután hűtőbe teszem legalább 30 percre, hogy visszakeményedjen a vaj.
Ezalatt 100 g darabolt mandulát zsiradék nélkül serpenyőbe teszem és pár perc alatt megpirítom. Akkor jó, amikor elkezd bebarnulni. Vigyázzatok, mert könnyen megéghet!!! Ezután tegyétek félre és hagyjátok kihűlni!!
Ha visszahűlt a torta, akkor teljesen vonjátok be a kihűlt pirított manduladarabokkal. 3 napig hűtőben tárolva friss marad!! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja