Karácsonyi HABKARIKA


Már nagyon régóta próbálkozom egy igazán finom habkarikát készíteni, mert a sógorom csak ezt az édességet eszi meg karácsonykor. Eddig sosem sikerült!!! Nekem hagyományos gázsütőm van, amiben nehezebb kiszárítani a habcsókokat.
Hozzávalók:
- 150 g kristálycukor
- 36 g víz
- 60 g tojásfehérje (2 db tojás fehérjéje)
- pár csepp citromlé
- ételfesték
Olasz módszer szerint készítettem el a habcsókokat, tehát készítek egy cukorszirupot először. Ez azt is jelenti, hogy szükségünk lesz egy maghőmérőre. Tudom, így kicsit macerásabb, de nekem ez a módszer vált be igazán!
Tehát először feltesszük melegedni a kristálycukrot a vízzel, amibe beletesszük a maghőmérőt, és folyamatosan mérjük hány fokos a szirup. Eközben a tojásfehérjét pár csepp citromlével egy keverőedénybe tesszük. Amikor a cukorszirupunk eléri a 110 fokot, elkezdjük keverni a tojásfehérjét. Amikor 118 fokos lesz a szirup, levesszük a tűzről, és nagyon óvatosan az edény falához kezdjük el önteni, amiben keverjük a tojásfehérjét. Ilyenkor ez még nagyon forró lesz, így addig keverjük, amíg vissza nem hűl a hőmérséklete, tehát kb. 10 percig.
Gyakorlatilag ekkor készen is vagyunk a habunkkal. Ekkor lehet színezni, ki hogyan szeretné 🙂 Egy habzsákba tesszük, szilikonos sütőpapírra formázzuk őket, és ezután szárítjuk. Villanysütőben 70 fokon kb.3 órát szárítjuk. Gázsütőben én úgy csináltam, hogy először nagyon forróra melegítettem a sütőt, majd mikor betettem a habkarikákat a sütőbe, lekapcsoltam teljesen a sütőt és így hagytam bent több órát. Nekem bevált, így is nagyon szépen kiszáradt!!!! 🙂
Ha Neked is tetszett a recept, készítsd el otthon a családnak! 🙂 Keresd a Facebook-on oldalam, csoportomat Mártus házi konyhája néven, illetve Istagramon is megtaláltok! Jó sütkérezést!