Karácsonyi HABKARIKA

Már nagyon régóta próbálkozom egy igazán finom habkarikát készíteni, mert a sógorom csak ezt az édességet eszi meg karácsonykor. Eddig sosem sikerült!!! Nekem hagyományos gázsütőm van, amiben nehezebb kiszárítani a habcsókokat.

Hozzávalók:

  • 150 g kristálycukor
  • 36 g víz
  • 60 g tojásfehérje (2 db tojás fehérjéje)
  • pár csepp citromlé
  • ételfesték

Olasz módszer szerint készítettem el a habcsókokat, tehát készítek egy cukorszirupot először. Ez azt is jelenti, hogy szükségünk lesz egy maghőmérőre. Tudom, így kicsit macerásabb, de nekem ez a módszer vált be igazán!

Tehát először feltesszük melegedni a kristálycukrot a vízzel, amibe beletesszük a maghőmérőt, és folyamatosan mérjük hány fokos a szirup. Eközben a tojásfehérjét pár csepp citromlével egy keverőedénybe tesszük. Amikor a cukorszirupunk eléri a 110 fokot, elkezdjük keverni a tojásfehérjét. Amikor 118 fokos lesz a szirup, levesszük a tűzről, és nagyon óvatosan az edény falához kezdjük el önteni, amiben keverjük a tojásfehérjét. Ilyenkor ez még nagyon forró lesz, így addig keverjük, amíg vissza nem hűl a hőmérséklete, tehát kb. 10 percig.

Gyakorlatilag ekkor készen is vagyunk a habunkkal. Ekkor lehet színezni, ki hogyan szeretné 🙂 Egy habzsákba tesszük, szilikonos sütőpapírra formázzuk őket, és ezután szárítjuk. Villanysütőben 70 fokon kb.3 órát szárítjuk. Gázsütőben én úgy csináltam, hogy először nagyon forróra melegítettem a sütőt, majd mikor betettem a habkarikákat a sütőbe, lekapcsoltam teljesen a sütőt és így hagytam bent több órát. Nekem bevált, így is nagyon szépen kiszáradt!!!! 🙂

Ha Neked is tetszett a recept, készítsd el otthon a családnak! 🙂 Keresd a Facebook-on oldalam, csoportomat Mártus házi konyhája néven, illetve Istagramon is megtaláltok! Jó sütkérezést!

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Mákos-citromos linzer
Mákos-citromos linzer

Mákos-citromos linzer mogyorókrémmel töltve Ez a recept egy kicsit megcsavarja a hagyományos linzer receptet. Igazából az elkészítése teljesen olyan, mint Read more

Narancsos fehércsokoládé GANACHE krém

Mai napon egy nagyon finom krém receptet hoztam Nektek, amivel tortát is szuperül tudtok burkolni, illetve például a legutóbbi receptemben Read more

Nincs Karácsony Bejgli nélkül 🙂

https://youtu.be/Fjktlb5Y4Ps   Anno, drága nagymamám készítette nálunk a családban a bejglit. Persze mondanom se kell, isteni finom volt mindig! 🙂 Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment