Cukormentes, teljes kiőrlésű BEJGLI és POZSONYI KIFLI

Mint sokan tudjátok, az elmúlt egy évben igyekeztem nagyon odafigyelni arra, hogy mit hogyan eszem. A lisztet teljes kiőrlésűre, a cukrot édesítőre cseréltem elsősorban. Mivel nagyon szeretem a karácsonyi édességeket, mindenképpen szerettem volna őket úgy átalakítani, hogy én is ehessek belőle.

Így született ez a recept is. A bejgli az egyik kedvenc karácsonyi sütim, amit a nagymamám régen sokat sütött. Ebből a pozsonyi tésztából nyugodtan lehet pozsonyi kiflit is készíteni, ezért most bemutatom nektek mindkettőt, hogyan lehet elkészíteni.

Hozzávalók ( 4 rúd bejglihez vagy 28 db pozsonyi kiflihez):

  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g búzasikér (helyettesíthető finomliszttel)
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 13 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 13 g friss élesztő vagy 4 g szárított élesztő
  • 5 g só
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej

Először a langyos tejben morzsoljátok el az élesztőt, és jól keverjétek össze, hogy feloldódjon benne az élesztő. Tegyétek, félre addig, míg a többi alapanyagot össze nem dolgozzátok.

Egy dagasztó edénybe tegyétek a lisztet, sikért, édesítőt, sót, és a hideg kockára vágott margarint. Ezt gyors mozdulattal vagy a tenyeretek között morzsoljátok el, vagy ha géppel dolgoztok, a keverőlapáttal dolgozzátok el lassú fokozaton. Pár perc alatt zsemlemorzsa állagot kell kapnotok. Ebbe tegyétek bele a tojások sárgáit és az élesztős tejet, majd dagasszatok belőle egynemű tésztát. Egy zsíros tésztát fogtok kapni, úgyhogy több lisztet ne adagoljatok hozzá. Higgyétek el, nem fog leragadni!!! Ezután osszátok annyi részre, amit később készíteni szeretnétek belőle (összesen kb. 1 kg tészta lesz belőle). Én most a következőképpen osztottam: 2*250 g-ot raktam félre két rúd bejglihez, és 14 db 30 g-os adagot a pozsonyi kifliknek. Ezeket gömbölyítsétek ki és folpackba csomagolva tegyétek hűtőbe legalább 30 percre, de maximum 2 órára.

Addig elkészíthetitek a töltelékeket, hiszen ezeknek is ki kell hűlnie.

Hozzávalók (a fenti tésztamennyiséghez):

  • 20 dkg dió és 20 dkg mák
  • 60 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 45-45 g Gullon keksz összeaprítva
  • 250 ml víz
  • 2 citrom reszelt héja

A vizet az édesítővel forraljátok fel, csináljatok egy cukorszirupot. Ha elkezd forrni, már nyugodtan levehetitek a gázról.

Két külön edénybe készítsétek ki a mákot és a diót, tegyétek hozzá a kekszmorzsát, 1-1 citrom héját. Lehet nyugodtan narancshéjat is tenni hozzá, de nekem az most nem volt itthon. Majd kanalanként adagoljátok a cukorszirupot a dióhoz és a mákhoz egészen addig, míg krémes állagot nem értek el. FIGYELEM! A mák több szirupot fog felvenni mint a dió, mivel teljesen más szerkezete van!! Ha készen vagytok, tegyétek hideg helyre és hűtsétek ki mielőtt töltenétek a bejgliket, kifliket. Ha lehűltek a töltelékek, akkor kiflikhez adagoljatok ki 25-25 g-os adagokat (ezek fognak menni a 30 g-os tésztákba), a bejglikbe pedig a maradékokat tegyétek el. Az a tökéletes, ha annyi tölteléket tesztek a tésztába, hogy azok súlya megegyezzen. (pl. 250 g tésztába 250 g töltelék) Ettől több NE legyen, mert ki fog durranni sütés közben.

Ha kihűlt a tészta is, mehet a formázás! Nyújtsátok ki a bejgli tésztákat 1 mm vékonyra, és töltsétek meg egyenletesen a töltelékkel, hogy a két oldalán és az egyik végén maradjon üresen tészta. Két oldalról hajtsuk rá a töltelékre az üresen hagyott részt, nyomjuk le, hogy egyenletes vastag legyen, majd úgy tekerjük fel, hogy a végén maradjon a 3.üresen hagyott oldal. Amikor a végére értetek a hajtásnak, picit vizezzétek be az üresen hagyott tésztát, hogy összetapadjanak. A diós bejglit megjelölhetitek úgy, hogy raktok rá egy szem diót. A kifliket pedig úgy töltsétek, hogy a 30 g-os tésztákat nyújtsátok oválisra, töltsétek a közepébe a 25 g kimért tölteléket és csípjétek össze a hajtásokat, majd formázzátok kiflivé. Figyeljetek rá hogy jól csípjétek össze az érintkezési pontoknál, mert különben szétnyílhatnak sütés közben.

Ha készen vagytok a formázással, jöhet a tojásozás. Először tojássárgával kenjétek le mind a bejgliket, mind a kifliket és tegyétek hűvös helyre egészen addig míg meg nem szilárdul rajta a tojássárga. Majd ezután tojásfehérjével kenjétek le őket, és ugyanígy hideg helyre tegyétek, és hagyjátok azt is megdermedni. Pontos időt nem írok, mert igazából az a lényeg, hogy ha hozzáértek már ne ragadjon a kezetekre a tojás.

A sütőt melegítsétek elő 175 fokra alul-felül sütési fokozaton. Sütés előtt egy fogvájóval szurkáljátok meg a bejgliket felülről és oldalról is több helyen, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni és ne repedjen a bejgli. Ugyanezt csináljátok meg a kiflikkel is, a tetejüket 2-3 helyen szurkáljátok meg. Ezután mehetnek a forró sütőbe 35 percre.

Mindenképpen hagyjátok teljesen kihűlni a bejgliket felszeletelés előtt (ehhez folpackba csomagolva hűtőbe tehetitek), mert különben nem tudjátok szépen szeletelni. TIPP: ha véletlen kicsit megreped, megnyílik sütés közben a bejgli, ne ijedjetek meg, még forrón tekerjétek be folpackban, mert ilyenkor még tudtok rajta formázni. Mire kihűl a tészta, olyan szép lesz mintha semmi se történt volna!! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Hagyományos bejgli receptemért kattintsatok a következő linkre: https://martushazikonyhaja.hu/2019/12/nincs-karacsony-bejgli-nelkul/

Ha tetszett a recept, osszátok meg ismerőseitekkel és keressetek a közösségi média különböző felületein is!

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Vaníliás diós kifli

Hétvégén vidéken voltam szüleimnél, ahol anyukám ellátott minden földi jóval, közte házi dióval is. Gyorsan kitaláltam, hogy csinálok belőle valami Read more

Mákos patkó

Kisfiam tegnap mákos sütit kért, hogy csináljak, és mivel készülök készíteni az első videómat a youtube-ra, ami egy kelt tészta Read more

Teljes kiőrlésű kifli

Sokan kértétek már tőlem, hogy a tejes kifli receptemet át tudnám e alakítani kicsit egészségesebb verzióba. Ma egy kicsit kísérletezgettem, Read more

2 thoughts on “Cukormentes, teljes kiőrlésű BEJGLI és POZSONYI KIFLI

  1. Nagyon jó a blogod,gratulálok hozzá.Én IR -el küzködök,így aztán kifejezetten örültem a teljes kiörlésű diós–mákos bejglinek! Egyetlen dolgot vártam még hogy feltedd ,mégpedig a töltelékek elkészítési módját! Azt igérted hogy egy külön videóban felteszed,de hiába vártam,nyilván millió dolgod volt! De azért ha időd engedi kérlek dobd fel.Gratulálok az életmód váltásodhoz is,nekem is legalább 30 kg-tól kéne megszabadulnom,próbálok eröt meríteni mások hősies kitartásából!
    2022.12.27 Üdvözlettel
    Szendi Ágnes

    1. Kedves Ágnes!

      Valóban, teljesen igazad van, hogy nem tettem fel az ünnepek alatt, de sajnos nagyon lebetegedtem, és nem volt erőm vele foglalkozni. Ezért őszintén elnézést kérek mindenkitől!!! Ha van még rá igény, akkor megpróbálom pótolni, ígérem!

      Köszönöm szépen,
      Mártus 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük