AMERIKAI CSOKIS KEKSZ

Az idei évben már akkorára nőttek a gyerekek, hogy ők kérték tőlem, hogy süssünk a Mikulásnak csokis kekszet, mire jön és rakjunk mellé meleg tejet. Természetesen együtt készítettük el ezt a finom kekszet, melyből a Mikulás nagyon jót falatozott 🙂 Leírom most Nektek is a receptet, hogy Ti is ki tudjátok próbálni, akár a gyermekeitekkel együtt készítve.
Hozzávalók:
- 150 g vaj/margarin
- 200 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor (de mehet hozzá akár vanília aroma is)
- 2 db tojás
- 330 g liszt (igazából bármilyen liszt jó hozzá)
- fél evőkanál sütőpor
- fél evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (elhagyható)
- 100 g csokoládé (ízlés kérdése, hogy tej- vagy étcsokoládét raktok bele)
Egy tálba belemérem a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és hozzáadjuk az enyhén megmelegített vajat. Ezt egy habverő, vagy robotgép segítségével elkezdjük felverni. Mikor kivilágosodott, mehetnek bele a tojások.
Egy külön tálba összekeverem a száraz alapanyagokat: a lisztet, a sütőport, és a mézeskalács fűszerkeveréket. Ehhez hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét, és jól összekeverünk mindent.
A száraz anyagokhoz hozzákeverjük a vajas masszát és nagyon alaposan összekeverem. Ne lepődjetek meg, ha kicsit ragadósabb állagú lesz a keveréketek. Fóliázzátok le, és rakjátok a hűtőbe egy fél órára, míg annyira meg nem dermed, hogy tudtok belőle golyókat formázni.
Ha visszadermedt a massza, egy fagyis kanál, vagy evőkanál segítségével készítsetek kb. egyforma méretű golyókat és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassátok őket egymástól kell távolságra, mert terülni fognak a golyók. 170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel, kb. 22-25 perc alatt készre sülnek a kekszek. Nagyon fontos, hogy ne süssétek túl a kekszeket!!! Még puhának kell lenni, mikor kiveszitek, enyhén nyers hatásúnak, mivel utána még dermedni fog sütés után is. Remélem ezt a receptemet is elkészítitek és ízleni fog 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!
További keksz receptekért kattintsatok ide: https://martushazikonyhaja.hu/tag/keksz/