Anno, drága nagymamám készítette nálunk a családban a bejglit. Persze mondanom se kell, isteni finom volt mindig! 🙂 Emlékszem, még kislány voltam, amikor én is megpróbálkoztam a bejgli elkészítésével, és a nagymamám akkor nem hitte el, hogy ezt én csináltam. Azt mondta: “Ezt nem te csináltad kislányom, az biztos”. Nem is tudom, hogy ezt bóknak vegyem, vagy sem, mindenesetre azóta is ezt a receptet készítem, mert ez igazán bevált. Készítsétek el ti is!!
Hozzávalók (4 db egész bejglihez):
Tésztához:
– 80 dkg finomliszt (BL55)
– 32 dkg vaj vagy margarin
– 8 dkg porcukor
– 3-4 dkg friss élesztő
– 4 tojássárgája + a lekenéshez
– 2 dl langyos tej
– csipet só
A langyos tejben elmorzsoljuk a friss élesztőt, rakunk hozzá egy kávéskanál porcukrot, és egy kávéskanál lisztet is, és jól elkeverjük, hogy feloldódjon benne minden. Majd a tetejére is rakunk egy csipetnyi lisztet, és az egészet langyos helyen hagyjuk felfutni kb. 5-10 perc alatt.
Ezalatt egy keverőtálba összeállítjuk a tésztát. A liszthez adjuk a sót, a porcukrot, a puha vajat, a tojássárgákat, majd a felfutott élesztőt is. Majd dagasztógépben hagyjuk a tésztát elkészülni 10 perc alatt. Vagy ha kézzel dagasztotok, az is kb.10 perc, csak sokkal keményebb meló 🙂
Ha kész a tészta, 4 részre szeditek, kicsit gombolyagot csináltok belőlük, letakarjátok őket, és hagyjátok 30 percig pihenni őket. Ezalatt elkészíthetitek a töltelékeket.
Töltelék hozzávalói (2 db rúdhoz):
– 25 dkg darált mák vagy dió
– 17 dkg cukor
– 5 dkg kekszmorzsa
– 1 csomag vaníliás cukor
– citrom reszelt héja
– 1,5 dl tej
– fahéj ízlés szerint
Egy edényben feltesszük a tejet melegedni, hozzárakjuk a cukrokat és a fahéjat, és hagyjuk, hogy elolvadjanak benne. Miután elolvadtak a cukrok, és felforrt a tej, mehet hozzá a mák, vagy a dió, és utána a kekszmorzsa is. A citromot a végén reszeljétek bele, mert annak nem tesz jót a hő!!! Ha összeállt a töltelék, tegyétek félre, és hagyjátok kihűlni. Akkor jó a töltelék, ha nem folyik, és annyira kemény, hogy kenni lehet a tésztán.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtjátok egyenként őket kb. tepsi nagyságra, és rárakjátok a tölteléket. A két oldalát behajtjátok, és kicsit lelapítjátok, hogy ha feltekeritek, ne legyen ott vastagabb a tésztátok. Majd szépen az aljátok feltekeritek a bejgliket, és úgy rakjátok a sütőpapíros tepsire, hogy a hajtott vége alulra kerüljön, így nem fog kinyílni.
Ezután következik a lekenési folyamat. 1-2 tojást kettéválasztotok. Először a tojások sárgájával lekenitek a bejglik felületét mindenhol, majd fél órára a hűtőbe rakjátok dermedni. Ha kész, akkor a tojásfehérjével is lekenitek, és szobahőmérsékleten hagyjátok dermedni még kb. 20-25 percig. Eddig a sütőt felmelegítitek 180 fokra. Ha felmelegedett a sütő, és megdermedt a tojás, mehetnek be a bejglik, és kb. 35-40 perc alatt készre sütitek. Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
https://youtu.be/qzbueDJFEu8 Nagyobbik fiamról, Misikéről már írtam korábbi blogomban. Azonban Misike mellett született egy kisfiam múlt nyáron, Marci, aki most múlt Read more
https://youtu.be/tuPZsWw2Kmw Egyik kedves Mártus házi konyhája Facebook csoport tagom megkért, dobjak már fel a blogra valami gyors receptet, amit hétvégén el Read more
1 thought on “Nincs Karácsony Bejgli nélkül :)”