Vargabéles
Egyik kedves ismerősömtől kaptam egy csomag réteslapot, hogy csináljak belőle valamit. Isteni finom házi vargabéles készült belőle. Receptje roppant egyszerű.
Hozzávalók:
– 1 csomag réteslap (9 laposból csináltam)
– 1 csomag cérnametélt tészta (200-250g)
– 4 tojás
– 8 evőkanál porcukor
– 2 csomag vaníliás cukor
– 100 ml tejföl
– 500 g túró
– 100 g olvasztott margarin
– 1 csipet só
– 1 tojássárgája
Először a cérnametéltet a csomagoláson leírtaknak megfelelően elkészítjük. Fontos, hogy ez legyen az első lépés, mert ennek ki kell hűlnie.
Ezután a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk óvatosan a tejfölt, majd a túrót is. Ebbe beleforgatjuk a kemény habot.
Amikor kihűlt a cérnametélt, hozzáadjuk óvatosan a tojásos-túrós keveréket, összekeverjük.
Ezután történik a sütemény összeállítása. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, hogy előre bemelegedjen.
A tepsibe sütőpapírt teszünk. Erre rakjuk az első réteslapot, megkenjük az olvasztott margarinnal. Erre rakjuk a következő lapot. Ezt folytatjuk 5 lapig. Erre rakjuk a krémünket, amit az előbb elkészítettünk. Majd a maradék négy lapot is rárakjuk úgy, hogy minden lap közé kenünk olvasztott margarint. A legfelső tésztára a maradék margarint elkeverjük a tojássárgájával és azzal kenjünk le.
Betesszük az előmelegített sütőbe és pirosodásig sütjük, kb. 20 perc. Jó étvágyat hozzá!