Nálunk hatalmas sikere van mindig az almás sütiknek. Na ez a süti most a tipikusan ronda, de finom kategória lett. Nem ilyet szerettem volna, de ízre fantasztikus lett. Akinek van hozzá formája, abban süsse, szebb lesz sokkal. Készítsétek el ti is! 🙂
Hozzávalók:
Édes kalácstészta:
– 2,5 dl langyos tej + 0,5 dl a kovászhoz
– 6 dkg cukor
– 2 dkg friss élesztő
– 50 dkg BL 55 finomliszt
– 1 teáskanál só
– 1 tojás + 1 tojássárgája
– 5 dkg olvasztott vaj
Először a kovászt készítjük el. 0,5 dl langyos tejbe belekeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1-2 evőkanál lisztet, összekeverjük, majd a tetejére hintünk 1 evőkanál lisztet. Kb. 15 percre félretesszük. Akkor jó, ha felemelkedik, és a teteje megrepedezik.
Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a cukorral, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleütjük a tojást és a tojássárgáját, beleöntjük a langyos tejet és a felfuttatott élesztőt.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta már szépen összeáll, a felülete sima, több részletben beledolgozzuk az olvasztott vajat is. Addig folytatjuk a dagasztást, amíg a vaj belesimul a tésztába, ami már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. A megfelelő állagú tészta rugalmas, nem ragacsos, ha az ujjunkkal megbökjük, enged kicsit, de nem tapad rá.
A bedagasztott tésztából cipót formázunk, és egy olajjal vékonyan kikent vagy finoman belisztezett kelesztőtálba tesszük. Lefedjük, és 35-40 percig kelesztjük. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk.
Almás töltelék:
– 1 kg alma
– 3 dl az alma kinyomkodott levéből
– 1 csomag vaníliás pudingpor
– 1 kávéskanál őrölt fahéj
– 3-4 evőkanál cukor
Az almát meghámozzuk és a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Kinyomkodjuk a levét, és 3 dl-t összekeverünk a pudingporral, majd folyamatosan keverve, közepes lángon besűrítjük. Ha a kicsavart lé nem lenne 3 dl, kiegészítjük vízzel. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, végül belekeverjük a lereszelt almát is. Megvárjuk, míg kihűl.
A gömbölyített tésztát kb. 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel hosszában kettévágjuk úgy, hogy a felső végén 2 cm egyben maradjon. A két szárat kifordítjuk, hogy a vágott felük felfelé nézzen, majd összecsavarjuk őket. A tésztát óvatosan belefektetjük egy sütőpapírral bélelt kb. 35 cm hosszú és 13 cm széles formába. Akinek nincs ilyen formája, az tepsire is rakhatja, de akkor előfordulhat, hogy úgy jár mint én, és kilapul a kalács. Fóliával letakarva 30 percig kelesztjük, majd a 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!