Sajtos-mascarponés pogácsa
Volt itthon két doboz mascarpone, amit sürgősen fel kellett használnom valamihez. Mivel nálunk a pogácsa nagyon fogyó nasi, így gyorsan kitaláltam egy olyan pogácsát, amihez mascarpone kell. Készítsétek el ti is bátran!
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 40 dkg mascarpone
– 2 tojássárgája
– 0,5 dl langyos tej
– 3 dkg élesztő
– 1 kiskanál cukor
– 3 kávéskanál só
Tetejére:
– 1 egész tojás
– reszelt trappista sajt
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálban kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, a mascarponét, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk.
A tésztát letakarva 1 órán keresztül kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kinyútjuk, éles késsel megvágtam a tetetjét keresztben, egy egész tojással lekentem a tetejét, és megszórtam reszelt sajttal. Ezután olyan formákat vágunk/szaggatunk belőle, amilyet szeretnénk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Langyos helyen 30 percet még kelesztjük, eközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A kelesztési idő letelte után előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. (sütőfüggő!) Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja