EXTRÁN SAJTOS RÚD – nem csak szilveszterre!

Ha szeretnétek a szilveszteri házi buliba egy nagyon finom, extrán sajtos rudat készíteni, akkor bátran ajánlom ezt a receptet! Még nem késő, december 31.-én délután is elkészíthetitek ezt a receptet, hiszen maximum másfél óra alatt (kelesztéssel együtt) elkészül ez az isteni ropogtatni való!
Hozzávalók:
- 1 dl langyos tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő (7g) – vagy 25 g friss élesztő
- 600 g liszt
- 1 púpos evőkanál só
- 150 g tejföl
- 2 db tojás
- 200 g enyhén olvasztott vaj/margarin
- 100-150 g reszelt sajt (amilyet szeretnétek)
- tetejére: 1 db tojás és sok-sok reszelt sajt.
Először a száraz alapanyagok keverjük össze (liszt, cukor, szárított élesztő és só), majd ezután mehetnek hozzá a nedves alapanyagok is (langyos tej, tojás, tejföl, olvasztott margarin, és a reszelt sajt). Ezután gyors mozdulatokkal kézzel, vagy géppel összedolgozzuk a tésztát és félretesszük 1 órára langyos helyre pihenni.
Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett felületen nyújtsátok ki ujjnyi vastagra, kenjétek le egy felvert tojással és szórjátok meg jó sok reszelt sajttal (olyannal, ami könnyen olvad). Ezután derelyevágóval, pizzavágóval, késsel, vagy amivel szeretnétek vágjatok belőle rudakat, és egy szilikonos sütőpapírra sorakoztassátok őket egymás mellé. 200 fokra alul-felül sütési funkción előmelegített sütőben 15 perc alatt süssétek aranybarnára. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Egyéb sós receptekért kattintsatok a linkre: https://martushazikonyhaja.hu/tag/sos/