A kész tejes kifli

Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az orrotokat. Csodálatos illata van!!! A receptet Kálci blogján találtam, és hatalmas szerelem lett! Köszönet érte!!

Nagyfiam 2,5 évesen óriási kifli rajongó, egyszerűen nem tudja mi az elég belőle. Ezért döntöttem úgy, megpróbálkozom a sütésével. Szerencsére nagyon finom lett!
Az elejétől a végéig kb. 3 órát vesz igénybe az elkészítése ezt előre vetítem. 
 
Hozzávalók 8 db kiflihez:
   – 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
   – 1 nagy evőkanál (50g) tejföl
   – 2 dl tej (200g)
   – 1 dl víz (100g)
  – 2 dkg (20g) friss élesztő vagy 1 cs szárított élesztő
   – 2 teáskanál (10g) só
 
A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel, vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz. Én a legtöbbször a kenyérsütő gépben csinálom a dagasztást és a kelesztést (1,5 óra), hogy minél többet tudjak a gyerekekkel foglalkozni. Viszont most a ti kedvetekért kézzel dagasztottam ki a tésztát.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót és a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt felfutni, ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha benyomjuk az ujjunkkal, és visszaugrik a tészta.
Kelesztés után így néz ki a tészta
Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek. Nekem most 6 db nagy kifli és 3 db kis kifli készült. 
A tészta nagyon ruganyos, ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan feltekerni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. (ha lesz rá igény legközelebb készítek erről egy videót)
 
A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.
Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A sütő aljába teszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel, így gőz keletkezik bent).
 
Mielőtt a sütőbe tolnánk a tepsit, lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép a színe.
20-25 perc sütés után (sütőfüggő), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni, levesszük a hőmérsékletet 200 fokra. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vize spriccelést. Rácsra tesszük hűlni. 
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Mini sajtos bagett

    Egy mozgalmas vasárnap végén elgondolkodtam, mit is kellene másnap reggelire összehozni, hiszen már fogyóban van a pékáru itthon. Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük