Házi tejes kifli
A kész tejes kifli |
Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az orrotokat. Csodálatos illata van!!! A receptet Kálci blogján találtam, és hatalmas szerelem lett! Köszönet érte!!
Nagyfiam 2,5 évesen óriási kifli rajongó, egyszerűen nem tudja mi az elég belőle. Ezért döntöttem úgy, megpróbálkozom a sütésével. Szerencsére nagyon finom lett!
Az elejétől a végéig kb. 3 órát vesz igénybe az elkészítése ezt előre vetítem.
Hozzávalók 8 db kiflihez:
– 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
– 1 nagy evőkanál (50g) tejföl
– 2 dl tej (200g)
– 1 dl víz (100g)
– 2 dkg (20g) friss élesztő vagy 1 cs szárított élesztő
– 2 teáskanál (10g) só
A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel, vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz. Én a legtöbbször a kenyérsütő gépben csinálom a dagasztást és a kelesztést (1,5 óra), hogy minél többet tudjak a gyerekekkel foglalkozni. Viszont most a ti kedvetekért kézzel dagasztottam ki a tésztát.
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót és a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket. Hagyjuk az élesztőt felfutni, ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha benyomjuk az ujjunkkal, és visszaugrik a tészta.
Kelesztés után így néz ki a tészta |
Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek. Nekem most 6 db nagy kifli és 3 db kis kifli készült.
A tészta nagyon ruganyos, ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan feltekerni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. (ha lesz rá igény legközelebb készítek erről egy videót)
A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön, különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.
Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A sütő aljába teszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel, így gőz keletkezik bent).
Mielőtt a sütőbe tolnánk a tepsit, lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép a színe.
20-25 perc sütés után (sütőfüggő), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni, levesszük a hőmérsékletet 200 fokra. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vize spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.