Teljes kiőrlésű szendvicskenyér – kenyérsütőgéphez

A hétköznapokban, amikor nincs annyi időnk, hogy kenyeret süssünk, nagyon hasznos találmány tud lenni a kenyérsütőgép. Vagy azok számára is hasznos, akik nem éreznek magukban annyi tudást, hogy kézzel formázzanak meg egy vekni kenyeret. Azért mondom ezt, mert a kenyérsütőgép használata során csak az alapanyagokat kell beledobálni a gépbe, és az el fogja végezni a dagasztást, kelesztést, és a sütést is … összesen kb. 3 óra alatt úgy, hogy nem kell vele közben foglalkozni. Most egy olyan kenyér receptet hoztam, ami teljes kiőrlésű, így bátran fogyaszthatják IR-esek is.

Hozzávalók:

  • 200 ml víz
  • 200 ml tej (nyugodtan adhattok helyette vizet is)
  • 1 csomag (7g) szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
  • 7 g Dia Wellness negyedannyi édesítőt (vagy 30 g cukor)
  • 3 evőkanál olivaolaj (vagy bármilyen zsiradék)
  • 400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 100 g búzasikér (vagy 100 g búzafinomliszt)
  • 2 púpos teáskanál só (10 g)

Kenyérsütőgép használata során fontos, hogy a keverőedény aljába mindig a nedves alapanyagok kerüljenek. Először a víz, tej, olaj, majd az élesztő és az édesítő. Ha friss élesztővel dolgoztok, akkor először hagyjátok felfutni az élesztőt. Ezután mehet rá az összes száraz alapanyag – tehát a kétfajta liszt, és a tetejére a só. Ami még nagyon fontos, hogy ne érintkezzen a só és az élesztő, mivel ekkor az élesztő nem tudja kifejteni a hatását.

Ezután kapcsoljátok be a gépet a kívánt programra. Én alapprogramon szoktam készíteni, sötét színűre állítom, hogy szép barna legyen a végeredmény. Az én gépem esetében 3 óra 15 perc ez a program. Miután elindítjátok a gépet, először jól bedagasztja az alapanyagokat kb. 20-25 perc alatt. Amikor végez a gép a dagasztási ciklussal, nekem csipogni szokott, én ekkor le szoktam lapítani a tésztát egyenletesre, hogy a kelesztés során szép formája legyen a kenyérnek. Ezután már nem szoktam hozzányúlni a kenyérhez, hagyom, hogy dolgozzon a gép.

Amikor letelik a teljes sütési idő, kiborítom az edényből, kiveszem a dagasztókarokat (ehhez minden géphez szoktak adni egy eszközt, amivel ki tudjátok könnyen szedni), és rácsra teszem, ott hagyom kihűlni. Én ezután fel szoktam szeletelni, lefagyasztom, és mindig csak annyit veszek ki belőle, amennyit fel is használok. Remélem kipróbáljátok ezt a receptemet is! Jó étvágyat kívánok hozzá!

További teljes kiőrlésű kenyér receptért kattints ide: https://martushazikonyhaja.hu/2022/01/teljes-kiorlesu-rozsos-kenyer/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük