Nincs is jobb egy ráérős hétvégén, amikor egy igazán fincsi reggelit készíthetsz a családodnak. Ma sem történt ezt másképp, egy új receptet próbáltam ki, nutellás kifliket sütöttem a gyermekeim kedvéért. Nagyon nagy sikert aratott!!! 🙂 Ez a recept most hagyományos verzióban készült, de természetesen diétásan is elkészíthető!!!

Hozzávalók (16 db kiflihez):

  • 340 g finomliszt (én most speciális kelt tészta lisztből készítettem, mert volt egy kis maradékom itthon)
  • 20 g kristálycukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 5 g száraz élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 1 db egész tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • vaníliapaszta vagy vaníliás cukor
  • citromhéj (ízlés szerint)
  • 5 dkg puha vaj
  • a töltelékhez: nutella 🙂
  • lekenéshez: 1 db tojás + pici tej

Először is ha friss élesztővel dolgoztok, akkor fel kell futtatni. Ez azt jelenti, hogy kézmeleg tejbe teszünk 1 teáskanál cukrot és a friss élesztőt elmorzsolva, jól elkeverjük, és hagyjuk állni kb.10 percig, míg felhabosodik. Ez száraz élesztő esetében elhagyható, ebben az esetben a liszthez kell keverni az élesztőt.

A dagasztóedénybe belemérjük a fenti hozzávalókat, illetve a felfutott élesztőt is. 10 perc alatt egynemű tésztát dagasztunk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától. Ha úgy érzitek hogy nagyon puha, ragadós a tészta, nyugodtan tegyetek hozzá egy pici lisztet, ha túl kemény a tészta, akkor pedig pici tejet.

Ha már szépen kidagasztottátok a tésztát, akkor 30 percig langyos helyen kelesztjük letakarva a tésztát.

Ha letelt a kelesztési idő, enyhén lisztezett felületre kiborítjuk a tésztát, és egy nagy kör alakú formát nyújtunk belőle. Minél vékonyabbra nyújtjátok, annál szebben fel lehet tekerni majd a kifliket. Megkenitek a szobahőmérsékletű nutellával, majd pizzavágóval (vagy ennek hiányában késsel) 16 részre osztjuk fel. Óvatosan feltekerjük a kifliket szélesebb végétől kezdve, majd sütőpapíros tepsire fektetjük őket úgy, hogy a hajtás az aljára kerüljön.

Ezután ezt is takarjátok le, és további 20-30 percig kelesszétek, amíg a sütő előmelegszik 180 fokra alul-felül sütésen. 1 db tojást verjetek fel egy pici tejjel, és kenjétek le a kiflik tetejét mielőtt betennétek a sütőbe őket. Ezután pedig 20 perc alatt süssétek készre a kifliket. Tálaláskor még porcukorral megszórhatjátok őket. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Sütőtökös kevert süti

https://youtu.be/qzbueDJFEu8 Nagyobbik fiamról, Misikéről már írtam korábbi blogomban. Azonban Misike mellett született egy kisfiam múlt nyáron, Marci, aki most múlt Read more

Túrós muffin

https://youtu.be/tuPZsWw2Kmw Egyik kedves Mártus házi konyhája Facebook csoport tagom megkért, dobjak már fel a blogra valami gyors receptet, amit hétvégén el Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük