Csokis pöffeteg
Karácsonyi buliba mentem, és mindenképpen szerettem volna valami finomságot vinni, amivel megkínálhatom a többieket. Mivel a gyerekek betegek, és még dolgoznom is kell, így egy olyan finomságot szerettem volna készíteni, amit gyorsan, kevés idő alatt el tudok készíteni. Biztosan sokan ismerik a pöffeteg süteményt, annak is most a csokis változatát készítettem.
Hozzávalók:
- 100 g vaj
- 200 g 72%-os étcsokoládé
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 100 g cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő)
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vaníliapaszta
- 200 g liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- fél csomag sütőpor (6g)
- cukor és porcukor a forgatáshoz
Első lépésként vízgőz felett a vajat összeolvasztottam az étcsokoládéval, majd félretettem, és hagytam picit kihűlni.
Ezután a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral habosra kevertünk. Ha pár perc keverés után már kifehéredett az egyveleg, mehet hozzá a langyosra hűlt csokis vaj. Ezeket is jól összekeverjük.
Egy külön edényben összekeverjük a száraz alapanyagokat – lisztet, sütőport, sót. Majd az egészet átszitálva hozzáadjuk a nedves alapanyagokhoz. Jól összekeverjük! Egy olyan állagot kell kapni, amit azonnal tudunk golyóvá formálni. Ha egy picit ragacsosabb tészta lesz, akkor se ijedjetek meg, egyszerűen tegyétek be kicsit a hűtőbe (1 órára) és utána már fogjátok tudni formázni.
Ha elkezdtétek a diónyi nagyságú golyókat megformázni, akkor először cukorba, majd porcukorba hempergetjük és egy sütőpapíros tepsin egymástól kellő távolságra tesszük. Ez nagyon fontos, hiszen terülni fog a tészta, és nehogy összeérjenek. 170 fokos előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 15 perc alatt készre sütjük. Figyeljetek rá, hogy ne süssétek túl, mert akkor nagyon keménnyé válhat.
Ha megsültek, akkor egy lapát segítségével tegyétek át rácsra hűlni. Kívül ropogós, belül puha pöffeteget kell kapni a végére. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha tetszett a recept, osszátok meg ismerőseitekkel és keressetek a közösségi média különböző felületein is!