Retro túrós pite
A nagyobbik kisfiam napok óta mondogatja, hogy szeretné, ha olyan túrós sütit sütnék itthon, mint amit az oviban evett. Utánanéztem, hogy aznap túrós pite volt nekik ebédre. Úgyhogy felcsaptam a nagymamám féle receptes füzetemet, és hétvégére sütöttem egy tepsivel, hogy örülhessen! 🙂
Hozzávalók (35*25 cm-es tepsihez):
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 2 egész tojás sárgája
- 10 dkg tejföl
Először a finomliszthez hozzákeverjük a sót, és a sütőport, majd a hideg margarint belekockázzuk. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a margarint a lisztben. Ezután hozzászitáljuk a porcukrot, majd mehet bele a tejföl és a tojások sárgája. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Nagyon fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni a tésztát! Ha összeállt, két részre vesszük, és folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig. Én ilyenkor már téglalap alakúra formázom, hogy utána könnyebb legyen kinyújtani téglalap alakúra.
Töltelék:
- 1 kg rögös túró
- 1 citrom reszelt héja
- vanília (lehet vaníliás cukor, vagy aroma is, vagy kikapart magjai a vanília rúdnak)
- 3 evőkanál búzadara
- 2 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
A tojásfehérjéket elkezdjük kemény habbá verni. Folyamatában szép lassan hozzáadagoljuk a cukrot is. Addig keverjük, míg kemény habot nem kapunk.
A túrót villával, vagy kézzel, vagy krumplinyomóval (ki hogy szeretné) krémesítjük. Ez ízlés kérdése is, ki mennyire szeretné, hogy darabos maradjon a túró. Ehhez hozzáadjuk a vaníliát, a citromhéjat és a búzadarát is. Jól összekeverjük, majd a legvégén forgatjuk hozzá a korábban elkészített kemény tojáshabot. Kicsit tegyétek félre, amíg megszívja magát a búzadara. Ha szeretnétek folyadékban előre beáztatott mazsolát is tehettek hozzá (kb. 15 dkg), de mivel nálunk nem igazán szereti a család, így én kihagytam most.
Ezután bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra alul-felül sütésre. Egy szilikonos sütőpapíron kinyújtjuk az egyik tésztát egy kicsivel nagyobbra mint a tepsi, hogy az oldalára is kerüljön a tepsinek. Belehelyezzük a tepsibe, majd ezen elsimítjuk a túrótölteléket, és ennek a tetejére ráhelyezzük a másik tésztát, amit óvatosan kinyújtottunk. 1 tojássárgáját elkeverünk 1 evőkanál tejjel, és a sütemény tetejét ezzel lekenitek. Fogvájóval több helyen megszurkálom a süteményt, úgy hogy az aljáig leérjen a fogvájó. Ez abban fog segíteni, hogy ne púposodjon fel a tészta. Majd ha szeretnétek akkor még villával kicsit kidekorálhatjátok a tetejét. Majd az előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Hagyjátok kihűlni, majd porcukorral hintsétek meg a tetejét, és szeleteljétek. Jó étvágyat kívánok!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja