Biztos vagyok benne, hogy az én környezetemben is sokan vannak olyanok, akik szilveszterkor azt fogadták meg, hogy az új évben leadnak pár kilót, fogyókúrázni kezdenek, vagy életmódot váltanak. Én sem vagyok másképpen, most is kitűztem magam előtt egy nagy célt év végéig, és valahol el is kell kezdeni. Többek között a fehér búzaliszt elhagyásával. Viszont nem szeretném az étkezéseimből kihagyni a pékárukat, ezért gondoltam kidolgozok egy igazán finom teljes kiőrlésű kenyeret. Ha Ti is kipróbálnátok, akkor íme a recept!

Hozzávalók (2 db 500 g-os kenyérhez):

  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 60 g búzasikér
  • 10 g só
  • 5 dl langyos víz
  • 20 g friss élesztő (vagy 5 g szárított élesztő)
  • 2 kk ecet
  • 60 ml olaj

Először is összevegyítjük a száraz alapanyagokat, tehát a liszteket, a sikért és sót. Kicsit összekeverjük őket, majd egy mélyedést készítünk a közepébe, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd jöhetnek hozzá a nedves alapanyagok. Először az olaj, aztán az ecet és végül a vízből egyenlőre csak 3 dl-t adunk hozzá. Majd a dagasztás során még adunk hozzá vizet, amennyit elbír a tészta. Mint azt láthatjátok több folyadék van a receptben, mint egy fehér lisztes receptnél. Ez azért van, mert a teljes kiőrlésű lisztnek nagyon magas a rosttartalma, és ebből kifolyólag több folyadékot szív magába.

Ezután géppel 10 perc alatt egynemű tésztát dagasztunk. A dagasztás felénél, amikor már az összes lisztet felvette a folyadék, elkezdhetitek adagolni a többi vizet is. Ha a legvégén úgy érzitek, hogy egy kicsit nedves lett a tészta, és nem válik el az edény falától, nyugodtan egy kanálnyi lisztet még dagasztás közben adjatok hozzá. Higgyétek el, hogy a végére szép, egynemű tésztát kaptok.

Ha kész a dagasztás, akkor enyhén lisztezett felületre kiborítjuk, és gombóccá formázzuk. Egy enyhén kiolajozott edényben letakarva 1 órán keresztül kelesztjük a tésztát. Ha letelt a kelesztési idő, akkor újra enyhén lisztezett pultra borítjuk, és két részre veszem, mert én két kenyeret szeretnék belőle sütni. Mind a kettőt gombóccá formázzuk, letakarjuk, és 10 percig hagyjuk pihenni a tésztákat, hogy újra beinduljanak a sikérszálak. Miután letelt a pihentetési idő, megformázzuk a kenyereinket egyenként úgy, ahogy a videóban bemutatom. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, és 30 percig hagyjuk kelni újra a kenyereket. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra alul felül sütésen, és a sütő aljába teszünk egy kis edénybe vizet, hogy gőz keletkezzen belül.

Ha letelt a 30 perc, megspricceljük a kenyerek tetejét vízzel, és mehetnek a sütőbe 20 percre 220 fokra, majd utána levesszük a hőfokot 190 fokra, és további 20 percig sütjük. Ha megsültek a kenyerek, vegyétek ki a sütőformából, és rácson hagyjátok kihűlni. Utána nyugodtan lehet szeletelni és fogyasztani! Jó étvágyat kívánok hozzá!

TIPP: én az egyik kenyeret le szoktam fagyasztani! Ha kiveszitek a fagyasztóból és hagyjátok szobahőmérsékleten kiengedni, akkor ugyanolyan finom lesz, mintha frissen sütöttétek volna!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

3 thoughts on “Teljes kiőrlésű – rozsos kenyér

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük