Ha ember fia életmódváltásba kezd, mint ahogyan én is, igyekszünk odafigyelni arra, hogy minél kevesebb fehér lisztet, cukrot vigyünk be a szervezetbe. Persze az életmódváltás nem feltétlenül jelenti azt, hogy mondjunk le minden finomságról, amit szeretünk, csak készítsük el másképpen. Így tettem én is!! 🙂 Nagyon megkívántam a hamburgert, ezért gondoltam készítek egy olyan hamburger bucit, amit nyugodtan megehetek én is felesleges szénhidrátbevitel nélkül.

Hozzávalók (7-8 db-hoz):

  • 320 g Dia Wellness -50ch lisztkeverék
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 g búzasikér
  • 3 dl langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • 10 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 30 g folyékony kókuszzsír
  • 80 g joghurt (3,2%-os)
  • 10 g só
  • 1 db tojás + 1 db a kenéshez (egy pici tejjel)
  • szezámmag a szóráshoz

Én szeretem az élesztő felfuttatásával kezdeni a tészta összeállítását. Ehhez meglangyosítjuk a vizet (csak kézmeleg legyen), és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha cukorral készítitek, akkor egy kiskanálnyit rakhattok hozzá (de az édesítővel nem fog működni). Ezt hagyjátok picit állni.

Addig egy keverőedénybe mérjétek bele a liszteket, a sikért, az édesítőt, a kókuszzsírt, a joghurtot, a tojást. Ehhez adjátok az élesztős vizet, és kezdjétek el összedolgozni a tésztát. A sót csak a végén rakjátok hozzá, mert egyébként elveszi az élesztő hasznos munkáját. 10 perc alatt faltól elváló, egynemű, kicsit lágyabb tésztát kaptok. Fedjétek le, és 45 perc alatt kelesszétek a duplájára.

Ha egyszer megkelt a tészta, akkor mérjetek ki 120-130 g-os adagokat, és formázzatok belőle zsemléket. (az alábbi videóban megtaláljátok hogyan kell formázni: https://youtu.be/E91ZDccIRp8) Én 130 g-os adagokat mértem ki, így lett 7 db zsemlém. Ha megformáztátok, akkor egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tegyétek egymástól 4-5 cm távolságra (fontos, mert még meg fognak nőni). Takarjátok le újra, és 30 percig hagyjátok újra kelni a bucikat. Addig melegítsétek elő a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra úgy, hogy a sütő aljába egy fémedényben tegyetek vizet, hogy pára képződjön. (kivéve ha olyan szerencsések vagytok, hogy gőzölős a sütőtök! 🙂 )

Ha letelt az újabb 30 perc, akkor egy tojást verjetek fel egy picit tejjel, és ezzel kenjétek meg a zsemlék tetejét, szórjátok meg szezámmaggal (vagy amit szerettek: chia mag, lenmag stb.) 20-25 perc alatt süssétek készre. Az én sütőmnek 25 perc kellett! 🙂 Ezután nincs más teendő, mint hagyjátok kihűlni, és fogyasszátok egészséggel!! Ha nem fogyasszátok el az összeset rögtön, nyugodtan fagyasszátok le a maradékot, és legközelebb olyan lesz, mint a friss 🙂 Jó étvágyat kívánok!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük