Karácsonyi püspökkenyér – ahogy Anyósom készíti

Karácsonyi ünnepek idején általában a család részére én szoktam készíteni a süteményeket, de ezt az egy finomságot mindig Anyósom készíti. Idén megkértem, hogy írja le nekem a receptjét, hogy meg tudjam veletek osztani, így legközelebb Ti is ki tudjátok majd próbálni, ha van kedvetek hozzá! 🙂 Lehet bele tenni mazsolát, aszalt gyümölcsöket, mandulát, diót, csokoládét …. vagy ki mit szeretne, ízlés kérdése!
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 35 dkg cukor
- 3 dl tejföl
- 3/4 csomag sütőpor
- 45 dkg liszt
- 45 dkg finomság, amit bele tesztek (ezt úgy osztjátok fel, ahogy szeretnétek, a lényeg, hogy összesen 45 dkg legyen) – Anyósom 15 dkg mazsolát, 15 dkg csokit és 15 dkg aszalt gyümölcsöt szokott bele tenni
Az egész tojásokat alaposan kikeverjük a cukorral, a tejföllel és a liszttel (amiben elkevertük a sütőport). A mazsolát, és a többi apróra vágott belevalót összekeverjük a liszttel, úgy tesszük a tésztába. Alaposan kizsírozott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt 2 db hosszúkás püspökkenyér formába töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzétek, hogy mikor van kész. Ez azt jelenti, hogy egy fogvájót beleszúrtok a közepébe, és ha már nem ragad rá tészta, akkor készen van! 🙂 A sütési idő függhet attól, hogy mekkora formában és milyen sütőben készítitek. Amikor kihűlt és kivettétek a formából, tehettek rá simán porcukrot, vagy olvasztott csokit is. Anyósom egy olyan mázat szokott rá tenni, hogy a porcukorhoz annyi citromlevet ad, hogy folyékony állagot kapjon, és azzal önti le a püspökkenyeret. Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/
