Mézes (grízes) krémes

Bevallom nektek őszintén, hogy nagyon régóta készülök mézes krémest készíteni. Régen, és még talán most is apukám egyik kedvenc süteménye és eltökélt szándékom volt, hogy megtanulom hogyan kell elkészíteni. Most gondoltam kapok az alkalmon, és karácsony közeledtével meglepem őt ezzel a süteménnyel.
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg búzaliszt
- 15 dkg cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 60 g vaj
- 70 g méz
- 1 db tojás
- 1 dl tej
Elkészítéséhez egy edényben összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. Külön egy gyorsforralóban vizet melegítünk, és az edény fölé tesszük egy hőálló edénybe a cukrot, vajat, mézet és a tojást. Vízgőz fölött összeolvasztjuk ezeket az alapanyagokat. Akkor jó, amikor a két ujjunk között már nem érezzük a cukorszemeket. Ha minden megolvadt hozzáöntjük a liszthez és egy fakanállal összekeverjük, majd apránként a tejet is hozzádolgozzuk. Kézzel még addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Ezután négy egyenlő részre osztjuk. Külön-külön sütőpapíron kinyújtjuk lappá őket, kb. egyformára, és egy tepsi hátulján egyenként 170 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük. Ha elkészültek, hagyjuk külön kihűlni őket. Addig elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
- 1 l tej
- 200 g búzadara
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- + 30 dkg lekvár (ízlés szerint ki milyet szeretne) – én szilvalekvárt használtam most
Először egy egyszerű tejbegrízt főzünk. Ehhez a tejet feltesszük melegedni, a búzadarában elkeverjük a citromhéjat, és az egészet a meleg tejbe öntjük. Addig főzzük, míg sűrű nem lesz. Ezután tegyétek át egy másik edénybe és hagyjátok kihűlni.
Ha kihűlt akkor elkezdhetitek kihabosítani a puha vajat a porcukorral. Addig habosítsátok, míg kifehéredik a vaj. Ekkor hozzákeverhetitek a kihűlt tejbegrízt. Az egészet jól elkeveritek. Kezdődhet az összeállítás!!
Az első lapra kenjünk a krém felét, erre mehet még egy mézes lap, erre a lekvár, lap, krém másik fele, és a tetejére az utolsó lap. Én a tetejét még csokival szoktam borítani, de aki nem szereti, simán csak porcukorral is meghinteti. Ha csokisan szeretnétek, akkor egyszerűen 100 g csokihoz tegyetek 2 ek olajat, és mikróban olvasszátok össze kb 1,5 perc alatt. Ha szép folyós az állaga akkor elegyengetjük a mézes lap tetején. Mehet a hűtőbe pihenni! A legjobb ha egy éjszakát hagyjátok pihenni, hogy jól megpuhuljanak a mézes lapok. Meleg vízbe mártott késsel vágjátok fel, akkor nem fog törni a csoki a tetején! 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/
