Csokiszalámi – pisztáciával, törökmogyoróval, és kandírozott naranccsal
Bevallom nektek őszintén, hogy már évek óta készülök arra, hogy csokiszalámit készítsek. Idén végre erőt vettem magamon, és elkészítettem. Hiszem egyébként borzasztó gyorsan elkészül!!! Idén pisztáciát és törökmogyorót pirítottam hozzá, de természetesen ez el is hagyható! 🙂 Bár szerintem sokkal finomabb 🙂
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 4 dkg holland kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg törökmogyoró
- 5 dkg pisztácia
- 5 dkg kandírozott narancs
- 20 dkg háztartási keksz
- 25 dkg darált háztartási keksz
- porcukor a külsejére
Először a törökmogyorót és a pisztáciát egy száraz serpenyőben megpirítottam. Ha olajos magvakat használtok, mindig érdemes kicsit megpirítani őket, mert sokkal finomabb lesz tőle a sütemény, intenzívebb lesz az íze. Vigyázzatok azért, hogy meg ne égessétek. Amikor már elkezditek érezni az illatát vegyétek le a gázról.
Egy edénybe a háztartási kekszet törjétek össze kisebb darabokra. Egy gyorsforralóban összemelegítitek a vizet a kockára vágott vajjal. Amikor felolvadt, mehet hozzá a cukor és a csoki is. Ha ezek is felolvadtak végül mehet hozzá a kakaópor és addig melegítjük míg csomómentesre fel nem olvad minden. Ha ez megtörtént, mehet rá az összeaprított kekszre. Keverjétek jól össze! Mivel nekem apró volt a törökmogyoró és a pisztácia is, így nem aprítottam jobban össze, de ha nagyobb magvakat használtok késsel aprítsátok össze még őket. Ezeket is adjátok hozzá a keverékhez. Valamint a kandírozott narancsot is! Majd a legvégén a darált kekszet több részletben keverjétek hozzá.
Ha összeállt a massza, akkor vegyétek 2 db-ba a tésztát és egy folpack segítségével tekerjétek fel henger alakúra. Nyugodtan formázzátok, nyomkodjátok addig míg szép szalámi formája nem lesz 🙂 Ezután így folpackba tekerve tegyétek minimum egy órára a hűtőbe, míg visszadermed. Ezután szórjatok a munkapultra porcukrot (mintha liszt lenne) és forgassátok meg benne a csokirudat, hogy olyan hatása legyen mint a szaláminak. Ezután én visszacsomagolom a fóliába, és fogyasztásig hűtőben tárolom. Akkor a legjobb ha legalább egy nappal fogyasztás előtt megcsináljátok, és áll addig, de már pár óra után nyugodtan vehettek ízmintát belőle ha nem tudjátok kivárni! 🙂
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja