Kakaós mézes puszedli – azonnal pihe-puha végeredmény! :)
Nem telhetnek úgy a karácsonyi ünnepek, a karácsonyi készülődés, hogy ne készítenék mézes puszedlit. A gyerekek is imádják, mert azonnal pihe-puha puszedlik a végeredmények, és mindemellett iszonyatosan finomak!!! 🙂 Idén még azzal megspékeltem, hogy csokival bevontam, de természetesen ez elhagyható!
Hozzávalók:
- 20 dkg rétesliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (búzaliszt is tökéletes)
- 14 dkg méz
- 8 dkg vaj
- 2 db tojássárgája + 1 egész tojás
- 10 dkg tejföl
- 12 dkg porcukor
- 1,5 evőkanál holland kakaópor
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
Egy keverőtálba beleteszem először a száraz alapanyagokat, liszteket, porcukrot, kakaóport és a fűszereket, jól összekeverem, majd hozzáteszem a nedves alapanyagokat (mézet, hideg kockára vágott vajat, tojásokat, tejfölt). Gyors mozdulatokkal összedolgozom a tésztát. Csinálhatjátok egy fakanál segítségével is, de én például most gyorsan akartam dolgozni, így géppel dolgoztam. Ha készen vagytok, tegyétek egy fóliába, vagy uzsonnás tasakba. Ilyenkor igazából mehetne egy éjszakára a hűtőbe, de én nem akartam annyit várni, úgyhogy egy órára bedobtam a fagyasztóba, hogy annyira megdermedjen, hogy tudjak golyókat formázni belőle. Csináljátok úgy, ahogy szeretnétek, és ahogy időtök van 🙂
Ha letelt a pihentetési idő, akkor vegyétek elő, enyhén lisztezett felületen picit nyújtsátok ki ujjnyi vastagra és egyforma lapokat vágtam belőle. Majd külön-külön minden napból golyókat formáztam, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymástól kellő távolságra, mert a sütés alatt még másfélszeres nagyságúra fognak nőni.
A sütőt melegítsétek elő 180 fokra, alul-felül sütésre. Ha előkészültetek a gombócokkal, mehetnek a sütőbe 13 percre. Nem baj, ha picit megrepedeznek, ez adja szerintem a szépségét! 🙂 Ezután hagyjátok meghűlni! Ha szeretnétek bevonhatjátok csokimázzal, amihez én 100 g csokoládét 2 evőkanál étolajjal megolvasztottam, és egyenként belemártottam a puszedliket. Hűtőben hagytam megdermedni.
Ha szeretnétek kakaópor nélkül megcsinálni, akkor annyiban módosítsatok a recepten, hogy hagyjátok el értelemszerűen a kakaóport, és a tejfölből elég 8 dkg-ot beletenni a tésztába.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja