Keress a Facebook-on!
Iratkozz fel a YouTube csatornára!
Kövess az Instagram-on!
“A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére.” Agatha Christie

Kakaós mézes puszedli – azonnal pihe-puha végeredmény! :)

Nem telhetnek úgy a karácsonyi ünnepek, a karácsonyi készülődés, hogy ne készítenék mézes puszedlit. A gyerekek is imádják, mert azonnal pihe-puha puszedlik a végeredmények, és mindemellett iszonyatosan finomak!!! 🙂 Idén még azzal megspékeltem, hogy csokival bevontam, de természetesen ez elhagyható!

Hozzávalók:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (búzaliszt is tökéletes)
  • 14 dkg méz
  • 8 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája + 1 egész tojás
  • 10 dkg tejföl
  • 12 dkg porcukor
  • 1,5 evőkanál holland kakaópor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só

Egy keverőtálba beleteszem először a száraz alapanyagokat, liszteket, porcukrot, kakaóport és a fűszereket, jól összekeverem, majd hozzáteszem a nedves alapanyagokat (mézet, hideg kockára vágott vajat, tojásokat, tejfölt). Gyors mozdulatokkal összedolgozom a tésztát. Csinálhatjátok egy fakanál segítségével is, de én például most gyorsan akartam dolgozni, így géppel dolgoztam. Ha készen vagytok, tegyétek egy fóliába, vagy uzsonnás tasakba. Ilyenkor igazából mehetne egy éjszakára a hűtőbe, de én nem akartam annyit várni, úgyhogy egy órára bedobtam a fagyasztóba, hogy annyira megdermedjen, hogy tudjak golyókat formázni belőle. Csináljátok úgy, ahogy szeretnétek, és ahogy időtök van 🙂

Ha letelt a pihentetési idő, akkor vegyétek elő, enyhén lisztezett felületen picit nyújtsátok ki ujjnyi vastagra és egyforma lapokat vágtam belőle. Majd külön-külön minden napból golyókat formáztam, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymástól kellő távolságra, mert a sütés alatt még másfélszeres nagyságúra fognak nőni.

A sütőt melegítsétek elő 180 fokra, alul-felül sütésre. Ha előkészültetek a gombócokkal, mehetnek a sütőbe 13 percre. Nem baj, ha picit megrepedeznek, ez adja szerintem a szépségét! 🙂 Ezután hagyjátok meghűlni! Ha szeretnétek bevonhatjátok csokimázzal, amihez én 100 g csokoládét 2 evőkanál étolajjal megolvasztottam, és egyenként belemártottam a puszedliket. Hűtőben hagytam megdermedni.

Ha szeretnétek kakaópor nélkül megcsinálni, akkor annyiban módosítsatok a recepten, hogy hagyjátok el értelemszerűen a kakaóport, és a tejfölből elég 8 dkg-ot beletenni a tésztába.

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Kakaós csiga

https://youtu.be/zWKB6xRp3WQ   Ki az, akinek gyerekkorában nem volt a kedvenc reggeli péksütije a kakaós csiga?? Ugye, hogy nem nagyon van Read more

Non plus ultra – egy szuper vendégváró desszert

https://youtu.be/FXl6gAme-bA Amikor évekkel ezelőtt hallottam erről az aprósüteményről, őszintén bevallom Nektek, hogy fogalmam sem volt, hogy milyen sütiről is van Read more

Rákóczi túrós

https://youtu.be/Vx-w9nZHEeE Ha egy igazán klasszikus magyar finomságot szeretnétek sütni, akkor ajánlom figyelmetekbe ezt az isteni rákóczi túróst. Ti tudtátok, hogy Read more

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.