Teljes kiőrlésű foszlós húsvéti kalács (TEJ- ÉS CUKORMENTESEN)

Manapság már nagyon sokan diétáznak, sajnos tej- vagy cukormentes diétát kell folytatniuk. Viszont úgy gondolom, hogy húsvét nem létezik édes kalács nélkül!! Ezért most egy olyan receptet hoztam nektek, amit a diétázók is bátran fogyaszthatnak húsvétkor! Sütésre fel! 🙂
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg búzasikér - 1 teáskanál himalája só
- 15 g negyedannyi édesítő
- 2 dl rizs főzőkrém (helyettesíthető cukormentes habtejszínnel)
2 dl langyos cukormentes rizstej (helyettesíthető alacsony zsírtartalmú tehéntejjel)
2 dkg friss élesztő - 2 egész tojás + 2 tojássárgája + a tetejére
Először is nagyon fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!!!! 🙂 Mivel nem használunk cukrot, így nem kell külön az élesztőt felfuttatni.
Elővesszük a robotgépünk keverőtálját, belemérjük a lisztet és a búzasikért. Ehhez adjuk sorban a sót, a negyedannyi édesítőt, a rizs főzőkrémet, a tojásokat, majd a morzsolt élesztőt. Robotgép segítségével elkezdjük összedolgozni a tésztát, és a langyon rizstejet folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy lássuk az állagát. Kb. 10 percig dagasztjuk a géppel tésztánkat. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz, és szép sima, rugalmas, fényes felületű a tészta.
A bedagasztott tésztát vagy egy kelesztőtálba tesszük, vagy a deszkát picit belisztezzük, és egy tállal leborítva 30-40 perc szobahőmérsékleten hagyjuk kelni a tésztát. Miután letelt az első kelesztés, 6 egyforma darabba vágjuk, és egyesével gömbölyítjük őket. (annyi darabba vágjuk, amilyen fonással szeretnénk csinálni) Ezután letakarjuk egy konyharuhával és további 10-15 percig pihentetjük a tésztát.
Miután letelt a 10-15 perc a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk (lásd a videón). A megformázott kalácsot beletesszük egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába és azonnal lekenjük egy egész felvert tojással és 30 perc alatt duplájára kelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk. Sütési idő kb. 40 perc. A kész kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanez sós változatban is elkészíthető (aki ehhez ragaszkodik), ekkor az édesítőt elhagyjuk és a só mennyiségét növeljük 2 teáskanálnyi mennyiségre, minden más változatlan marad.