Diétás farsangi fánk
Mert fánkot nemcsak farsangi időszakban lehet sütni! 🙂 Tudjátok, hogy igyekszem hozni nektek a diétás recepteket. Farsangi időszakban leírtam nektek a mi házi szalagos fánkunk receptjét. Most ennek a finom fánknak a diétás verzióját készítettem el.
Sajnos, mivel a diétás farsangi fánk is úgy finom, ha olajban sül, úgy lesz klasszikus fánk íze, a zsírtartalma nem kevés, cserébe a szénhidráttartalmán sokat spórolsz.
Hozzávalók (kb.12 db-hoz):
– 30 dkg Dia wellness -50% szénhidráttartalmú liszt
– 2 dl 1,5 %-os langyos tej vagy növényi tej
– 2 dkg negyedannyi édesítő
– 2,5 dkg vaj vagy kókuszzsír
– fél csomag instant vagy 1 dkg friss élesztő (én most frisset használtam)
– 1 db M-es tojás + 2 tojássárgája
– kókuszolaj a sütéshez
A szénhidrátcsökkentett lisztet egy tálba tesszük. A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat vagy kókuszzsírt felolvasztva.
A langyos tejet apránként hozzá adagolva elkezdjük robotgéppel dagasztani a tésztát.
Hozzáadjuk az egész toját, és a tojások sárgáját, majd fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle. A tálat folpack-kal letakarjuk, majd meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre borítjuk. A tészta tetejét is megszórjuk kicst ezzel a liszttel, és kb. 2-3 cm vékonyra nyújtjuk.
Keresünk egy megfelelő nagyságú poharat, és egy egész kicsit a közepéhez. Majd lisztbe mártva kiszaggatjuk a fánkokat. A fánkok közepéből, amit kivájtam kisebb köröket is felhasználtam, ezekre házi cukormentes lekvárt tettem és sütőben sütöttem meg. A leszakadt darabokat pedig újragyúrtam, kinyújtottam, és háromszög formájúra vágtam, úgy kisütöttem.
A kiszaggatott fánkokat még hagytam így kelni 30 percet kb. A sütőt is felmelegítettem 200 fokra, mert felét úgy akartam kisütni, hogy sütőben, így még diétásabb. Szilikonos sütőpapírra raktam azokat a fánkokat, amiket sütőben akartam sütni.
Felforrósítottam gázon a kókuszolajat, de figyeljünk rá, hogy ne legyen annyira forró, hogy füstöljön. Ha azt szeretnénk, hogy szalagosra süljenek a fánkjaink, akkor az egyik oldalát érdemes fedő alatt sütni. A kisült fánkokat konyhai papírtörlővel borított tálcára tesszük. A sütőben is kb. 20 perc alatt készre sülnek a fánkjaink.
Tálaláskor megszórhatjuk porrá őrölt negyedannyi édesítővel, vagy kínálhatjuk házi cukormentes lekvárral is. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha tetszett bejegyzésem, keresd meg a Facebook-on Mártus házi konyhája csoportomat, és csatlakozz, illetve ajánld ismerőseidnek is blogomat. Köszönöm szépen!
Csatlakozzatok csoportomhoz a Facebook-on Mártus házi konyhája néven! 🙂