Mert fánkot nemcsak farsangi időszakban lehet sütni! 🙂 Tudjátok, hogy igyekszem hozni nektek a diétás recepteket. Farsangi időszakban leírtam nektek a mi házi szalagos fánkunk receptjét. Most ennek a finom fánknak a diétás verzióját készítettem el. 
Sajnos, mivel a diétás farsangi fánk is úgy finom, ha olajban sül, úgy lesz klasszikus fánk íze, a zsírtartalma nem kevés, cserébe a szénhidráttartalmán sokat spórolsz. 
Hozzávalók (kb.12 db-hoz):
– 30 dkg Dia wellness -50% szénhidráttartalmú liszt
– 2 dl 1,5 %-os langyos tej vagy növényi tej
– 2 dkg negyedannyi édesítő
– 2,5 dkg vaj vagy kókuszzsír
– fél csomag instant vagy 1 dkg friss élesztő (én most frisset használtam)
– 1 db M-es tojás + 2 tojássárgája
– kókuszolaj a sütéshez
A szénhidrátcsökkentett lisztet egy tálba tesszük. A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat vagy kókuszzsírt felolvasztva.
A langyos tejet apránként hozzá adagolva elkezdjük robotgéppel dagasztani a tésztát. 
Hozzáadjuk az egész toját, és a tojások sárgáját, majd fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle. A tálat folpack-kal letakarjuk, majd meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. 
Amikor megkelt a tészta, szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre borítjuk. A tészta tetejét is megszórjuk kicst ezzel a liszttel, és kb. 2-3 cm vékonyra nyújtjuk. 
Keresünk egy megfelelő nagyságú poharat, és egy egész kicsit a közepéhez. Majd lisztbe mártva kiszaggatjuk a fánkokat. A fánkok közepéből, amit kivájtam kisebb köröket is felhasználtam, ezekre házi cukormentes lekvárt tettem és sütőben sütöttem meg. A leszakadt darabokat pedig újragyúrtam, kinyújtottam, és háromszög formájúra vágtam, úgy kisütöttem.
A kiszaggatott fánkokat még hagytam így kelni 30 percet kb. A sütőt is felmelegítettem 200 fokra, mert felét úgy akartam kisütni, hogy sütőben, így még diétásabb. Szilikonos sütőpapírra raktam azokat a fánkokat, amiket sütőben akartam sütni. 
Felforrósítottam gázon a kókuszolajat, de figyeljünk rá, hogy ne legyen annyira forró, hogy füstöljön. Ha azt szeretnénk, hogy szalagosra süljenek a fánkjaink, akkor az egyik oldalát érdemes fedő alatt sütni. A kisült fánkokat konyhai papírtörlővel borított tálcára tesszük. A sütőben is kb. 20 perc alatt készre sülnek a fánkjaink. 
Tálaláskor megszórhatjuk porrá őrölt negyedannyi édesítővel, vagy kínálhatjuk házi cukormentes lekvárral is. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ha tetszett bejegyzésem, keresd meg a Facebook-on Mártus házi konyhája csoportomat, és csatlakozz, illetve ajánld ismerőseidnek is blogomat. Köszönöm szépen!

Csatlakozzatok csoportomhoz a Facebook-on Mártus házi konyhája néven! 🙂
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Narancsos túrófánk

  Benéztem ma a hűtőbe, és észrevettem, hogy van egy csomag túró, ami hamarosan lejár, így úgy döntöttem, ebből most Read more

Teljes kiőrlésű kifli

Sokan kértétek már tőlem, hogy a tejes kifli receptemet át tudnám e alakítani kicsit egészségesebb verzióba. Ma egy kicsit kísérletezgettem, Read more

Csőregefánk (Forgácsfánk)

Vidéken vagyok szüleimnél, de most sem tétlenkedtünk anyukámmal. Egy finom csőrege fánkot sütöttünk. Sokan csőröge fánknak hívják, felénk így mondják. Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük