Hogyan mérjünk mérleg nélkül?

Biztos veletek is előfordult már, hogy éppen sütés közben fogyott ki az elem a digitális konyhamérlegből.
Nagyanyáinknak még nem volt segítségükre hasonló konyhatechnika, mint manapság. Mégis remekül elboldogultak a konyhában.
Megpróbáltam összeszedni, hogy milyen mérési módszereket alkalmazhatsz hasonló esetben.
Én elővettem a mérőpoharam, annak segítségével mértem ki a cukrot és a lisztet.
Ha nincs mérőpoharad, akkor se ess kétségbe!
Van még néhány régi, jól bevált módszer, amihez lehet nyúlni hasonló esetben. Jó ha tudjuk, milyen eszközök könnyítik meg a hozzávalók mérését.
Mérleg nélkül is kimérhetjük a sütés hozzávalóit.
1. módszer: mérhetünk bögre segítségével:
Vegyünk elő egy átlagos 2,5 dl-es bögrét és használjuk ezt a méréshez.
1 bögre liszt: 150 g
1 bögre cukor: 225 g
1 bögre vaj: 225 g
1 bögre méz: 350 g
1 bögre zsemlemorzsa:50 g
1 bögre rizs: 200 g
1 bögre dió: 150 g
1 bögre kókuszreszelék: 75 g
1 bögre folyadék: 250 ml
2. módszer: mérhetünk más poharakkal csészékkel is:
1 teáscsésze ~ 2 dl
1 kávéscsésze ~ 1 dl
1 vizespohár ~ 1,5 – 2 dl
1 dl liszt ~ 60 g
1 dl búzadara ~ 70 g
2 dl őrölt dió ~ 100 g
3. módszer: mérhetünk kanállal 
Figyeljünk arra, hogy milyen kanalat használunk a méréshez! Jó ha tisztában vagy a rövidítésekkel!
ek.: evőkanál
tk.: teáskanál (nagy méretű kiskanál)
kk.: kávéskanál (kis méretű kiskanál)
púpozott: annyit teszünk a kanálba, amennyi megáll rajta (amilyen sokat csak lehet)
csapott: vízszintesig töltjük a kanalat
A különböző méretű kanalakkal a következőképpen mérhetünk:
Mérés kanállal
1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg
1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg
1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál só = 2 dkg
1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg
1 csapott teáskanál só = 1 dkg
1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg
1 evőkanál olaj = 1,5 dkg
1 evőkanál vaj = 2,5 dkg
1 evőkanál zsír = 2,5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor = 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor = 2 dkg
Most már nem kifogás, hogy elromlott a mérleg, így hát sütésre fel! Remélem tudtam segíteni nektek!
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
YOUTUBE csatorna indulása
YOUTUBE csatorna indulása

Sziasztok!A tegnapi napon elindult a Youtube csatorna is, melyen elkészült az első videó, mely egy kelt tészta elkészítéséről szól.Ha tetszik Read more

Túrós pogácsa
Túrós pogácsa

Vendégek jöttek ma hozzánk délelőtt is, délután is ... én az a típusú ember vagyok, aki nem szereti üres kézzel Read more

Gyors reggeli – sonkás-sajtos omlett

Hoztam nektek egy villámgyors reggelit, amit úgy lehet variálni, ahogy akarjátok. Hozzávalók csak tőletek függnek, ami a biztos hozzávaló a Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük