Kinek a gyerek ne szeretné a sült krumplit … és az almás sütit?? 🙂 Ha gyerekek érkeznek hozzátok, és szeretnétek meglepni őket vicces édességgel, akkor ez garantált siker. Higgyétek el, tegnap leteszteltem kisfiamnál! Pedig zabpehely- és durum liszttel készítettem!
Tésztához:
– 18 dkg vaj/margarin
– 15 dkg zabpehelyliszt
– 10 dkg durumliszt
– 3 evőkanál cukor
– nagy csipet só
– 2-3 evőkanál hideg víz
– 1 tojás a kenéshez
Töltelékhez:
– 30 dkg alma
– 5 dkg cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– 3-4 teáskanál darált keksz
A tésztához felkockázzuk a vajat vagy margarint, elmorzsoljuk a lisztekkel, 2 evőkanál cukorral, sóval. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük, tésztává gyúrjuk. A tésztacipó folpackba csomagoljuk, és 1-2 órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük.
A töltelékhez meghámozzuk az almát, lereszeljük, majd 5 percig főzzük a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal együtt. Turmixszal nagyon simára keverjük, majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, én adtam hozzá még 3-4 teáskanál darált kekszet, mert kicsit hígnak találtam.
A tésztát kivesszük a hűtőből, elfelezzük. Enyhén lisztezett munkalapon mindkét darabot 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk. Az egyik tésztát megkenjük az almás töltelékkel, majd befedjük a másik kinyújtott lappal.
A tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással. A tésztát hasábburgonya méretű csíkokra (8*1 cm) vágjuk, a darabokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Megszórjuk a maradék 1 evőkanál cukorral, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük 10-15 perc alatt. Jó étvágyat kívánok hozzá! Eperszószt kínálhatunk mellé 🙂
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/
YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/