Teljes kiőrlésű zabpelyhes cipó
Tudjátok, hogy sokat sütök itthon pékárukat, és manapság igyekszem egészségesebb(nek mondott) változatokat csinálni. Ezt a kenyér, amit ma készítettem Limara blogján találtam rá, de beleszerettem, így gyorsan el is készítettem! Csak ajánlani tudom! 🙂
Hozzávalók:
– 350 g BL 80 kenyérliszt
– 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
– 50 g aprószemű teljes kiőrlésű zabpehely
– 10 g szárított búzakovász
– 2 teáskanál só
– 2 evőkanál olivaolaj
– 1 teáskanál méz (azért rakok bele, mert elveszi a tk.liszt mellékízét)
– 100 g tejföl (lehet joghurttal is helyettesíteni)
– 2,8 dl langyos víz
– 20 g friss élesztő
Egy tálba mérjük a liszteket, a zabpelyhet, a szárított búzakovászt és a sót. Alaposan elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a vizet, a tejfölt, a mézet, és az olivaolajat, majd a legvégén a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Kb. 10-15 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Könnyűnek, de nem ragacsosnak kell lennie. Akkor jó, ha nem ragad a deszkához, a felülete sima és szép fényes.
Vékonyan kiolajozunk egy kelesztőtálat (vagy valamilyen műanyag edényt), beletesszük a tésztát, letakarjuk és kb. 30-40 percig kelesztjük (amíg duplájára nő).
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk és óvatosan átgyúrjuk. Letakarjuk, és kb. 10 percig pihentetjük.
Ruhával kibélelünk két kb. egyforma kelesztőkosarat (valamilyen kerek tálat), és liszttel meghintjük. A pihentetett tésztából cipókat formázunk és az előkészített kosarakba tesszük, fejjel lefelé. Ekkor két lehetőség van:
1. mind a kettőt szobahőmérsékleten kelesztem kb. 60 percig, ha egy tepsiben sütjük őket egyszerre (én így csináltam)
2. az egyik szobahőmérsékleten hagyjuk, a másikat betesszük a hűtőbe. Kb. 60 percig hagyjuk kelni szobahőn, ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a tepsit (vagy amiben sütjük) is a sütőbe betoljuk melegedni.
A megkelt tésztát óvatosan a forró edénybe fordítjuk, pengével (vagy éles késsel) bemetsszük, rátesszük az edény tetejét (ha olyanban sütjük) és betoljuk a sütőben. Kb. 30-40 perc alatt sül pirosra.
Ha a 2. módszer szerint sütjük, akkor a sütés félidejében elővesszük a másik tésztát a hűtőből, és hagyjuk, hogy átvegye a szobahőt. Amint kisül az első, azonnal a helyére fordítjuk a második cipót és ugyanúgy sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni! Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja