Kakaós fonott kalács – nem csak húsvétra :)

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi év közben is meg szoktuk kívánni a kalácsot, legyen az sós, vagy édes, de egy jó kis teavajjal megkenve, kakaóval fogyasztva isteni reggeli tud lenne a családi hétvégéken. A gyermekeim is nagyon szeretik a kalácsot, ezért elég sűrűn szoktam nekik készíteni ezt a receptet, amit most hoztam nektek.

Hozzávalók (2 db kisebb kalácshoz – vagy 1 nagyobbhoz):

  • 1 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 20 g élesztő
  • 2 db tojássárgája + 1 egész tojás a kenéshez
  • 500 g finomliszt (átszitálva)
  • 60 g kristálycukor
  • 6 g só
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 evőkanál holland kakaópor

Legelső lépésként felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez a tejszínt és a tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és teszünk hozzá a kimért cukorból 1 evőkanálnyit. Összekeverjük, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt habosra fusson az élesztő.

Ha felfutott az élesztő, akkor hozzátesszük a 2 tojássárgáját, a maradék cukrot és a vaníliás cukrot. Ezeket a nedves alapanyagokat gyorsan összekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, mehet hozzá a liszt, amiben korábban elkeverjük a sót. Fontos, hogy mielőtt a lisztet hozzáteszitek a nedves alapanyagokhoz, szitáljátok át mindenképpen. Sokkal finomabb, levegősebb lesz a kalácsunk állaga. Ezután 5-10 perc alatt egyneművé dagasztjuk a tésztát. Hogyha úgy érzitek, hogy kicsit kemény még a tésztátok, nyugodtan egy picit tejet még adhattok hozzá, így tökéletes állagot tudtok elérni. Akkor jó, ha teljesen elválik az edénytől a tészta.

A tészta egyharmadához hozzádolgozom még az 1 evőkanálnyi kakaóport. Ha készen van a kakaós, és a vaníliás tészta is, meggömbölyítjük, és hagyjuk kelni 45 percig a tésztákat. Ha letelt a kelesztési idő, 6 részre osztjuk az egész tésztát (kb. 160 g-os adagokra jön ki). Lesz 2 kakaós, és 4 vaníliás tésztánk. Meggömbölyítjük, letakarjuk és további 15 percig hagyjuk kelni. Ha ez az idő is letelt, akkor hengereket formázunk, és megfonjuk a kalácsokat (ahogy a videóban bemutatom.

A megfont kalácsokat kivajazott (20*10 cm-es) kenyérformába tesszük. 1 tojást villával felverünk, és ilyenkor szépen megkenjük a kalácsok felületét. Ha ezzel megvagytok, újabb kelesztés következik, mégpedig újra 30-40 percig. Addig melegítsétek fel a sütőt 190 fokra (alul-felül sütésre).

Mielőtt berakjátok a kalácsokat a forró sütőbe, még egy réteg tojással kenjétek meg a kalácsok felületét. Ezután mehetnek a sütőbe 190 fokra 10 percig, utána pedig levesszük a hőfokot 170 fokra, és további 15 percig így sütjük. Ha megsültek a kalácsok, hagyjátok teljesen kihűlni, és utána szeletelhetitek. Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük