Sós MINI kalácsok

Már javában készülődök a húsvétra, hiszen már csak pár nap van addig. Tekintettel arra, hogy édes kalács receptet már találhattok a weboldalon (https://martushazikonyhaja.hu/2019/04/husveti-fonott-kalacs/), ezért úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy egy sós változatot is hozzak Nektek, mégpedig olyan mini formában, amit akár sonkával, főtt tojással akár szendvicsként is fogyaszthattok az ünnepek alatt.

Hozzávalók:

  • 40 dkg BL 55 finomliszt
  • 15 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 11 dkg puha vaj
  • 1 tojás + a kenéshez

Első lépésként a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot is, majd 5-10 perc alatt hagyjuk, hogy felfusson. Ha ez megtörtént, akkor elővesszük a dagasztótálunk, beleszitáljuk a liszteket, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a tojást és a felfutott élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani körülbelül 2 percig, míg szépen összeszedi az összes lisztet a tészta, majd utána adjuk hozzá apránként a puha vajat, és további 8 percig dagasztjuk a géppel. Akkor lesz jó állagú a tésztátok, ha szép fényes és elválik az edény falától.

Pici olajjal kikenjük a dagasztótálunkat, visszatesszük ebbe a gömbölyített tésztát, letakarjuk, és 30-40 percig hagyjuk kelni. Ha ez letelt, akkor 10 egyenlőre részre osztjuk a tésztát, és egyenként újra gömbölyítjük. Ezt újra lefedjük, és további 15 percig pihentetjük. Ezután, ahogy azt a fenti videóban is láthatjátok, megfonjuk a tésztákat külön-külön, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól 1 cm távolságra. Ezeket a kis kalácskákat megkenjünk felvert tojással és hagyjuk ismét 30 percig pihenni. Ezalatt bekapcsoljuk a sütőt, és hagyjuk felmelegedni 200 fokra.

Ha letelt ismét a 30 perc, akkor újra lekenjük a felvert tojásokkal és a forró sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A színén fogjátok látni, hogy mikor van készen a kalács. Ha az alja is már szép barna, akkor nyugodtan kivehetitek a sütőből! Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
A legtutibb sajtos pogácsa
Pogácsa

https://youtu.be/BhZDYZ8UoYo Biztos nálatok is előfordult már, hogy vendégek jöttek hozzátok és úgy sütöttetek volna egy fincsi pogácsát, de nem volt Read more

Sajtos-túrós pogácsa

https://youtu.be/TBw1z54x0lk Amikor hosszabb útra indulok a gyerekekkel, igyekszem mindig valami útravalót készíteni, amit út közben is el tudnak fogyasztani a Read more

A tökéles palacsinta (alaprecept)

https://youtu.be/fZyKN6rNFDg Én nem tudom ki hogy van vele, de én évekig próbáltam kitapasztalni a tökéletes palacsinta receptjét. Végül nagymamám, anyukám Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment