Szerintem nincs ma Magyarországon olyan család, akinek az asztalán húsvétkor ne lenne kalács valamilyen formában. Emlékszem nálunk is minden évben a kalács volt a fix elem az asztalon, imádtuk a sós főtt sonkát, a főtt tojást ezzel a finom kaláccsal enni. Ezért úgy döntöttem, mivel mindjárt húsvét, elkészítem most nektek ezt a finom receptet, ahogy én készítem a kalácsot, ahogy az én családom szereti. Videón részletesen bemutatom nektek, hogy én hogyan készítem. Ti is tartsatok velem! 🙂

Hozzávalók:
gyors kovászhoz: 1 dl langyos tej, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 evőkanál liszt
– 50 dkg búzaliszt
– 1 teáskanál só
– 3 evőkanál cukor (kb. 60g)
– 2 dl 30%-os habtejszín
– 1 egész tojás + 1 tojássárgája + a tetejére
 
Először elkészítjük a gyors kovászt: 1 dl tejet langyosra melegítünk (fontos, hogy ne legyen forró), ebbe belemorzsolunk 2 dkg friss élesztőt, rakunk hozzá 1 teáskanál cukrot és 2 evőkanál lisztet. Ezt összekeverjük, majd a tetejére még egy csipetnyi lisztet szórunk. Félretesszük 10 percre, hogy megérjen a kovászunk. Akkor jó, ha megreped a liszt a tetején. 
 
Ezután veszünk egy mély tálat, beleszitáljuk a lisztet (ennek hiányában egy kézi habverővel összekeverjük). Ehhez adjuk sorban a sót, a cukrot, a habtejszínt, a tojásokat, majd a kész kovászunkat. Én most robotgép dagasztófejével dolgoztam össze a tésztát pár perc alatt, majd lisztezett munkafelületen még pár percig kézzel dagasztottam a tésztát (így kicsit gyorsabb). Ha kézzel dagasztjátok a tésztát, akkor miután összeáll egy gombóccá tészta, kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal 10-15 percig tovább dagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz, és szép sima, rugalmas, fényes felületű a tészta. 
 
A bedagasztott tésztát vagy egy kelesztőtálba tesszük, vagy a deszkát picit belisztezzük, és egy tállal leborítva 30-40 perc szobahőmérsékleten hagyjuk kelni a tésztát. Miután letelt az első kelesztés, 6 egyforma darabba vágjuk, és egyesével gömbölyítjük őket. (annyi darabba vágjuk, amilyen fonással szeretnénk csinálni) Ezután letakarjuk egy konyharuhával és további 10-15 percig pihentetjük a tésztát. 
 
Miután letelt a 10-15 perc a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk (lásd a videón). A megformázott kalácsot beletesszük egy szilikonos sütőpapírral bélelt formába és azonnal lekenjük egy egész felvert tojással és 30 perc alatt duplájára kelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással és a forró sütőbe toljuk. Sütési idő kb. 40 perc. A kész kalácsot rácson hagyjuk kihűlni. 
 

Ugyanez sós változatban is elkészíthető (aki ehhez ragaszkodik), ekkor cukrot csak annyit tegyünk bele, ami az élesztőhöz kell, illetve a só mennyiségét növeljük 2 teáskanálnyi mennyiségre, minden más változatlan marad. 

 
Nagyon Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak ezzel a receptemmel, melyet remélem ti is elkészítetek! 🙂
 
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük