Burgonyás kenyér – maradék burgonyapüréből
Véget értek a húsvéti ünnepek! Biztos, hogy máshol is akad olyan háztartás, ahol a hűtőben lapul egy kis maradék krumplipüré. Nálunk is sok-sok finomság került az asztalra, és bizony nem fogyott el minden. Viszont nem szeretek kidobni semmilyen ételt, így arra gondoltam, hogy a krumplipürét is megpróbálom valamilyen formában újrahasznosítani. Kenyér készült belőle! 🙂 Remélem Nektek is tetszeni fog a recept!
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt (ha nincs otthon ilyen liszted, akkor sincs gond, jó lesz a sima finomliszt is)
- 1,5 teáskanál só
- 150 g maradék burgonyapüré
- 2,5 dl langyos víz
- 1 csipet cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál olaj
Először egy gyors kovászt készítek: a szétmorzsolt élesztőre teszek egy csipet cukrot, 2-3 evőkanál lisztet, és egy kevés vizet. Jól összekeverem, és a tetejére is szórok egy kis lisztet. Hagyom állni 15-20 percig, míg felfut az élesztő.
Én nem szeretek hideg alapanyagokkal dolgozni, ezért a lisztet is, és a krumplipürét is enyhén megmelegítettem a mikróban. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom a pürét, az olajat, a felfutott élesztőt, és a vizet apránként. Fontos, hogy a víz ne kerüljön bele rögtön az összes, hiszen a burgonya lágyítja a tésztát, és nem biztos, hogy szükség lesz rá. 10 perc alatt a dagasztógépben egynemű, sima felületű, edénytől elváló tésztát kell, hogy kapjunk.
Ezt lefedjük egy folpack-kal, és hagyjuk duplájára kelni. Hogyha meleg van a lakásban és nem hideg alapanyagokkal dolgoztatok, akkor 30-40 perc alatt ez megtörténik. Viszont ha minden hidegen kerül a dagasztótálba, és a hőmérséklet a lakásban is 20-22 fok, akkor akár 2 órába is telhet, mire megkel duplájára a tészta.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítom, jól kilapogatom. Két oldalról visszahajtogattam a tésztát, jól lenyomkodtam, majd feltekertem, minden tekerést jól összenyomtam. A visszahajtásra azért van szükség, mert ezzel elkerülhető, hogy sütés közben a kenyér közepe nagyon felpúposodjon, a két vége pedig lapos maradjon. Elővettem a sütőformámat (10,5*30 cm), és egy extra sütőzacskót, ebbe beletettem a megformázott kenyeret, beliszteztem a felületét, hogy ne ragadjon rá a sütőzacskó, és hagytam újra duplájára kelni a kenyeret (ekkor nyitva hagytam a zacskó száját). 220 fokra ezalatt előmelegítem a sütőt!
Ha újra duplájára kelt a kenyér és a sütő is felmelegedett, akkor vizet spriccelünk a zacskóba, lezárjuk és a forró sütőbe tesszük 45-50 percre, melyet 200 fokra mérsékeltünk. FIGYELEM!! Ezek a sütőzacskók általában maximalizálva vannak 220 fokra, tehát ennél magasabb hőfokra semmiképpen ne tegyétek be, mert összezsugorodik a zacskó, tönkremegy.
Az utolsó 5-10 percre én kiveszem a formából és a zacskóból, és visszateszem a rácsra sülni, hogy kemény héja keletkezzen. Ha ez is letelik, kiveszem a sütőből, bespriccelem vízzel, és hideg helyre teszem (jelen esetben az erkélyre), hagyom cserepesedni (kb. 30 perc). Ha kihűlt, lehet szeletelni és fogyasztani! Jó étvágyat kívánok hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja