Sajtos pogácsa

Mint írtam korábban, kisfiamat is ledöntötte az influenza és nem nagyon evett 3 napig. Viszont imádja a pogácsát, így gondoltam még megpróbálom, hátha a pogácsát megeszi. Gyorsan felhívtam édesanyámat, hogy segítsen már valami könnyű, gyors pogi recepttel, amit el tudok neki készíteni. Kaptam is, most ezt hoztam el nektek.
Hozzávalók:
– 50 dkg búzaliszt
– 25 dkg RAMA margarin
– 1 csapott evőkanál só
– 2 tojássárgája
– kb. 2 dl tejföl
– kovászhoz: 1 dl langyos tejbe rakunk pici cukrot és pici lisztet, valamint elmorzsolunk benne 3 dkg friss élesztőt
– 1 tojás a pogácsák lekenéséhez
– reszelt trappista sajt a pogácsák tetejére
Első és legfontosabb lépés a kovász elkészítése, ahogy fentebb írtam. Meleg helyre rakjuk, és 10 perc alatt gyönyörűen felfut az élesztő, érik a kovász.
Egy keverőtálba rakjuk a lisztet (szitálhatjuk is, de én kézi habverővel össze szoktam keverni, hogy a göbök kimenjenek a lisztből), belekockázzuk a margarint, és kézzel jól elmorzsoljuk. Ha ez kész, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a kész kovászt, a tojássárgákat és a tejfölt, majd jól összegyúrjuk az egészet. Ha úgy érezzük, hogy túl ragadós a tészta, rakhatunk még hozzá lisztet (nekem is kellett most). Ha összegyúrtuk egynemű tésztává, akkor kb.30 percet langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, kinyújtjuk és hajtogatjuk (lásd a videón). Ezután a 20 percet újra kelesztjük, majd újra. Újra 20 perc kelesztés. Ha 2*20 percig kelt a tészta, akkor kinyújtjuk, lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk reszelt trappista sajttal.
Pogácsa szaggató híján vegyük elő férjünk féltett feles poharát, és azzal ki tudjuk szaggatni a pogácsákat. Fontos, hogy mártsátok bele lisztbe amivel szaggattok, mert ráragad a tészta különben. A kiszaggatott pogácsák mehetnek sütőpapírral bélelt tepsibe. Nekem kb. 60 db kis pogácsa lett ebből az adagból. 180 fokra előmelegített sütőben, kb 25-30 percig sütjük, hogy szép piros legyen.
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja