Szénhidrát-csökkentett LÁNGOS (Dia Wellness)
Ma úgy megkívántam egy kis lángost, és gondoltam szénhidrát-csökkentett verzióban összedobok egy fél adagot. Összesen 4 darab jön ki ebből az adagból. De nyugodtan le is fagyaszthattok belőle, ha nem szeretnétek egyszerre kisütni. Annyi biztos, hogy csak annyit süssetek ki frissen, amennyit meg is esztek, mert utána már megkeményedik.
1 darab lángos: 244 kcal, 8,5 g szénhidrát, 29,8 g fehérje és 6,9 g zsír
Aki kíváncsi a hagyományos verzióra, az keresse ezt a receptet: https://martushazikonyhaja.hu/2019/06/hazi-langos/
Hozzávalók:
- 250 g Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék
- 30 g búzasikér
- 8 g só
- 210 ml langyos víz
- 2 g Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 13 g friss élesztő
- kókuszzsír a sütéshez
- feltétnek: 12%-os tejföl, light trappista sajt
Egy keverőtálba kiméritek a lisztet, a sikért és sót, és ezt az egészet én egy picit meg szoktam melegíteni. De csak éppen langyos legyen. Jól átkeveritek, erre mehet a langyos víz, bele az édesítő és a morzsolt élesztő. 10 perc alatt jól kidagasztjuk a tésztát!!! Rugalmas, egynemű, faltól elváló tésztát kell kapnotok.
Ezután letakarva 1 órát kelesztitek a tésztát. Én 30 perc elteltével át szoktam kicsit mozgatni a tésztát, hogy újra induljanak a sikér szálak 🙂
Ha letelt az 1 óra, akkor 4 részre veszitek a tésztát, kigömbölyítitek, és újra letakarva pihenni hagyjátok 10-15 percig. Addig felmelegíthetitek a kókuszzsírt (kb. 200 fokra). Tényleg melegítsétek fel jó forróra, mert egyébként magába fogja szívni a zsiradékot.
Ezután formázzátok, húzzátok ki a lángos tésztát (ezt láthatjátok a hagyományos verziónál a videóban, hogy hogyan csinálom). Én hideg vizes kézzel szoktam kihúzni a tésztát. Ha felmelegedett a zsiradék, mehet bele a tészta. Akkor tudhatjátok, hogy elég forró a zsiradék, ha felpúposodik a közepe a tésztának. Ezt valamilyen eszközzel addig tartsátok a zsiradék alatt, míg az alja megsül, utána lehet fordítani.
Ha megsült a lángos, papírtörlőn hagyjátok picit lecsöpögni, majd még melegen ízléseteknek megfelelően tálaljátok! Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja