Keress a Facebook-on!
Iratkozz fel a YouTube csatornára!
Kövess az Instagram-on!
“A főzés igazán tág teret nyújt az érzelmi árnyalatok kifejezésére.” Agatha Christie

Aranygaluska, ahogy én készítem

Nincs is finomabb egy jó diós, jó vajas aranygaluskánál!! Természetesen csakis vaníliasodóval!!!! Ez egy igazán tradicionális magyar édesség, és nagyon sokan kértétek már tőlem, hogy mutassam be nektek, hogy én hogyan készítem! 🙂

Először is egy lágy kelt tésztát készítünk!!! A kelt tésztát egy másik bejegyzésben részletesen bemutatom hogyan kell elkészíteni: https://martushazikonyhaja.hu/2019/01/a-kelt-teszta-alaprecept/

Itt most én a következő hozzávalókat használtam:

  • 500 g finomliszt átszitálva
  • 1 mokkáskanál só
  • 300 ml langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
  • 50 g puha vaj
  • 1-2 tojás sárgája (attól függ, mekkora tojásotok van otthon)
  • 1 citrom reszelt héja

Az alapanyagokból 10 perc alatt egy lágy, puha tésztát dagasztunk. Ezután lisztezett felületen letakarva 25-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát!

Ezalatt előkészítjük a további alapanyagokat:

  • 200 g darált, durvára tört dió
  • 100 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g olvasztott vaj

Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Nem szükséges a szabályos kör formát tartani. Majd egyenként a kiszaggatott tészta darabokat megforgatjuk az olvasztott vajban, ezután a diós keverékben (dió, cukor, citromhéj). Egy 25*35 cm-es magas falú edényt kivajazunk, és beszórjuk a diós keverékkel, majd egymás mellé fektetjük a meghempergetett tésztákat. Hagyjuk köztük pici rést, mert még úgyis kelni fog a tészta. Ezt addig csináljuk, míg két emeletesen tele lesz a tepsi 🙂

Ezután újra letakarjuk és 25 percig hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd ha letelt a 25 perc 40 perc alatt aranybarnára sütjük a galuskákat. Hagyjuk kihűlni! Jó étvágyat kívánok! Vaníliasodóval tálaljátok, melynek receptjét megtaláljátok itt:


FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Vaníliasodó (alaprecept)

https://youtu.be/pEsVc4tRs3g Szeretném röviden leírni Nektek, hogyan tudtok nagyon finom vaníliasodót készíteni. Nagyon finom kiegészítője lesz aranygaluskának, vagy palacsintához például. Hozzávalók: Read more

Kakaós mézes puszedli – azonnal pihe-puha végeredmény! 🙂

Nem telhetnek úgy a karácsonyi ünnepek, a karácsonyi készülődés, hogy ne készítenék mézes puszedlit. A gyerekek is imádják, mert azonnal Read more

Non plus ultra – egy szuper vendégváró desszert

https://youtu.be/FXl6gAme-bA Amikor évekkel ezelőtt hallottam erről az aprósüteményről, őszintén bevallom Nektek, hogy fogalmam sem volt, hogy milyen sütiről is van Read more

Add a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.