Aranygaluska, ahogy én készítem
Nincs is finomabb egy jó diós, jó vajas aranygaluskánál!! Természetesen csakis vaníliasodóval!!!! Ez egy igazán tradicionális magyar édesség, és nagyon sokan kértétek már tőlem, hogy mutassam be nektek, hogy én hogyan készítem! 🙂
Először is egy lágy kelt tésztát készítünk!!! A kelt tésztát egy másik bejegyzésben részletesen bemutatom hogyan kell elkészíteni: https://martushazikonyhaja.hu/2019/01/a-kelt-teszta-alaprecept/
Itt most én a következő hozzávalókat használtam:
- 500 g finomliszt átszitálva
- 1 mokkáskanál só
- 300 ml langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 25 g friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
- 50 g puha vaj
- 1-2 tojás sárgája (attól függ, mekkora tojásotok van otthon)
- 1 citrom reszelt héja
Az alapanyagokból 10 perc alatt egy lágy, puha tésztát dagasztunk. Ezután lisztezett felületen letakarva 25-30 perc alatt hagyjuk megkelni a tésztát!
Ezalatt előkészítjük a további alapanyagokat:
- 200 g darált, durvára tört dió
- 100 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g olvasztott vaj
Ha megkelt a tészta, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Nem szükséges a szabályos kör formát tartani. Majd egyenként a kiszaggatott tészta darabokat megforgatjuk az olvasztott vajban, ezután a diós keverékben (dió, cukor, citromhéj). Egy 25*35 cm-es magas falú edényt kivajazunk, és beszórjuk a diós keverékkel, majd egymás mellé fektetjük a meghempergetett tésztákat. Hagyjuk köztük pici rést, mert még úgyis kelni fog a tészta. Ezt addig csináljuk, míg két emeletesen tele lesz a tepsi 🙂
Ezután újra letakarjuk és 25 percig hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd ha letelt a 25 perc 40 perc alatt aranybarnára sütjük a galuskákat. Hagyjuk kihűlni! Jó étvágyat kívánok! Vaníliasodóval tálaljátok, melynek receptjét megtaláljátok itt:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja