Teljes kiőrlésű kifli

Sokan kértétek már tőlem, hogy a tejes kifli receptemet át tudnám e alakítani kicsit egészségesebb verzióba. Ma egy kicsit kísérletezgettem, és szerintem elég jól sikerült. Megosztom most veletek is az új receptemet. Készítsétek el bátran! 🙂
UPDATE!!! Azt javaslom, hogy a hozzávalók körét bővítsétek ki a búzasikérrel!! Javítani fog az állagán! 🙂 Receptet ez alapján módosítom!
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt (BL55)
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg búzasikér
- 2,2 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 50 g tejföl
- 10 g só
- 1 mokkáskanál méz
A liszteket egy tálba öntjük, hozzákeverjük a sót is. Mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk a friss élesztőt, rácsurgatjuk a mézet, és erre mehet a langyos tej keveréke is. Letakarjuk a tálat, és várunk kb.10 percet, míg felfut az élesztőt (habos lesz a teteje).
Miután megkelt a tészta 8 egyenlő részre osztottam (kb. 110 g-os tészták), gömbölyítettem őket, újra letakartam, és 10 percig így pihentettem a tésztát.
Miután letelt a 10 perc, következik a kiflik formázása. Videó: Kifli formázása (https://youtu.be/9OQT5w5Fe1A)
A kész kifliket sütőpapíros tepsire fektettem, és kb 30 percig még így is kelesztettem őket. Ezalatt betettem a sütő aljába egy tálban kb 1 dl vizet, és bekapcsoltam a sütőt 220 fokra, hogy melegedjen fel.
Miután eltelt a 30 perc, felmelegedett a sütő, mehetnek a kiflik a sütőbe, azonban előtte vízzel lespricceljük a tetejüket.
15-20 percig 220 fokon sütjük, és amikor már látjuk hogy elkezdett pirulni a tetejük, levesszük a sütőt 200 fokra, és még így kb 5 percet sütjük őket. Miután készen vannak, rácson hagyjuk kihűlni a kifliket. Szerintem nagyon finomak lettek, próbáljátok ki ti is! 🙂 Jó étvágyat hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja