lencsefőzelék – újév első napján készítve

Mindenki tudja, hogy újévkor lencsét kell enni. De azt is tudja-e, hogy miért? Újév napján minden ember arra törekszik, hogy az eljövendő év sikeres, szerencsés, gazdag legyen. Ehhez számos babonához, ősi, bevált módszerhez lehet fordulni. Talán a legismertebb a lencse. Szinte minden családban készül valamilyen változata az újévi asztalra. Ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. Azért kell újév napján enni, mert az újév napi cselekedetek szimbolizálják az egész éves tetteket. Tehát ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó étel eszik, egész éven át sok pénz áll majd a házhoz. A lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, vagy más apró szemű étellel, de igazi hatása a lencsének van.

Valójában, ha időben gondolkoztok, és megfelelő ideig áztatjátok a lencsét, akkor 15 perc alatt puhára fő! Ti tudtátok ezt??!! Na ez az amin én nem gondolkoztam időben, így én frissen, áztatás nélkül készítettem el az újévi lencsefőzeléket 🙂 Így is vaj puhára készíthető!!!

Hozzávalók:

  • 500 g lencse
  • 1 egész fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 100 ml olaj
  • só ízlés szerint
  • 2 liter víz (igazából füstölt alaplével készítik sokan, de én a gyerekek miatt maradtam a víznél) – ha beáztatjátok a lencsét, akkor elég 1,5 l víz
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 evőkanál mustár!!! (igen, itt nem ecettel savanyítjuk a főzeléket)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 100 ml víz

Amint felül is írtam, ha időben gondolkoztok, nem úgy mint én, akkor egy nappal felhasználás előtt áztassátok be háromszoros mennyiségű vízbe a lencsét.

Finomra vágjuk a hagymát, áttörjük a fokhagymát, majd a főzőedényben megkaramellizáljuk a cukrot, hozzáöntjük az olajat, és beleszórjuk a hagymákat. Addig pirítjuk, amíg az egésznek szép bronzos színe lesz. Sózzuk, kevés vizet öntünk alá, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a víz egyharmadát, amivel így 10 percet főzzük.

Ezután beletesszük a lencsét és a maradék vizet. Ez a fajta lencse, amit én vásároltam (LIDL) 40 perc alatt puhult meg, amit főzés közben folyamatosan ellenőriztem, nehogy szétfőjön!

Amikor megpuhult, hozzáadjuk a mustárt és a tejfölt, majd lisztes habarással sűrítjük. Alacsonyabb hőmérsékleten, keverés közben kiforraljuk. Tetszőleges feltéttel, jelen esetben én fasírttal (recept: https://youtu.be/qQRcT2T8LQM) tálaltam.

Ezután már nincs más teendőnk, mint várjuk az egész évi szerencsénket! 🙂

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Bemutatkozás

Sziasztok! Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja, és egy csodálatos férfi felesége. Nagyobbik kisfiam 2016-ban született, azóta többet foglalkoztam sütéssel-főzéssel. Read more

Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Sütőtökös kevert süti

https://youtu.be/qzbueDJFEu8 Nagyobbik fiamról, Misikéről már írtam korábbi blogomban. Azonban Misike mellett született egy kisfiam múlt nyáron, Marci, aki most múlt Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment