Klasszikus finomfőzelék – ahogy a menzán ettük régen :)
Ki ne emlékezne a régi jó menzás finomfőzelékre???!!! Ha reprodukálni szeretnétek, hát itt a recept hozzá! 🙂
- 20 g vaj
- 400 g zöldborsó
- 300 g sárgarépa
- 300 g karalábé
- 300 ml víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál petrezselyemzöld
- 2-3 csapott evőkanál kristálycukor
- őrölt feketebors
- 80 g vaj
- 5 csapott evőkanál búzaliszt
- 400 ml 2,8%-os tej
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét kis kockákra vágjuk. Én zöldborsóból mirelitet vettem most. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, hogy kicsit elkezdjen forrni.
Megforgatjuk benne az összevágott zöldségeket, majd vizet öntünk rá, és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk, és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk.
Ezalatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, hogy kissé forrjon, rászórjuk a lisztet, gyorsan csomómentesre keverjük, és habzásig melegítjük. Fontos, hogy felhabozzon, de ne kezdjen el pirulni, leégni!!!!
Felöntjük tejjel és csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, további tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk.
A kész besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük, és készre főzzük néhány perc alatt. Egyet mindig szoktam rottyantani rajta. Sóval, borssal, cukorral, petrezselyemmel ízesítjük kóstolás alapján. Szükség szerint még tejjel állíthatunk a sűrűségen.
Bármivel tálalhatjuk, amivel csak szeretnénk 🙂 Jó étvágyat kívánok hozzá!