Házi pizza (alaprecept)

Nincs is jobb egy frissen kisütött házi pizzánál 🙂 Nálunk is, mint szerintem nagyon sok családban, imádják a gyerekek a pizzát, szinte bármikor jöhet nekik. Feltétek tárháza végtelen, nálunk a favorit a sonkás-kukoricás, úgyhogy jelenleg is ilyen készült!

Tészta hozzávalói:

  • 400 g 00-ás pizzaliszt (ha nincs otthon pizzalisztetek, nyugodtan használjatok hagyományos BL55-ös lisztet)
  • 5 g porélesztő vagy 20 g friss élesztő
  • fél evőkanál cukor
  • fél evőkanál só
  • 250 ml langyos víz
  • 2 evőkanál olivaolaj

Először egy külön edényben összekeverjük az élesztőt, a cukrot és a langyos vizet. Ha friss élesztőt használtok, akkor természetesen morzsoljátok bele. Ezt az egyveleget hagyjátok állni úgy kb. 10 percig, míg szépen felfut az élesztő.

Közben egy keverőedénybe szitáljátok át a lisztet, és keverjétek hozzá a sót is, illetve az olajat is. Végül adjátok hozzá a felfutott élesztőt. Dagasszátok ki jól a tésztát a géppel, hogy egynemű legyen. Természetesen ha nincs elektromos gépetek, akkor kézzel is kivitelezhető! 🙂 Miután a gép kidagasztotta a tésztát, kézzel is még gyúrjátok jól át, majd picit lisztezzétek be, takarjátok le, és hagyjátok duplájára kelni. (30-60 perc hőmérséklettől függően)

Csinálhatjátok akár azt is, hogy éjszaka kelesztitek hűtőben, így állítólag még finomabb lesz reggel a kisütött pizza 🙂 🙂

Miután megkelt, vegyétek annyi részre, ahány pizzát szeretnétek belőle sütni. Én két részre szoktam ezt osztani, ebből kijön 2 db 32 átmérőjű pizza! Gömbölyítsétek ki őket, és picit lisztezzétek be a tetejüket, majd ismét hagyjátok pihenni a tésztákat, míg újra fellazul a tészta (kb. 10-15 perc)

A sütőt melegítsétek fel a kelési idő alatt amennyire csak tudjátok!!! Nekem 300 fokra fel lehet melegíteni a sütőt, úgyhogy én úgy szoktam.

Ha megkelt a tészta, olajos felületen kerekre formázom, és ráteszem a sütőlapomra. (akinek nincs pizzasütő lapja, nyugodtan tepsire is rakhatja) Ezután jön a szósz és a feltétek!! Ezt nem részletezném, mert abszolút ízlés kérdése!! 🙂 🙂 Nálunk például nem paradicsom szósz szokott rajta lenni, hanem ketchup, mert így szeretik a gyerekek 🙂

Én úgy szoktam rétegezni, hogy a szószra teszek reszelt sajtot, erre a feltéteket, és a legtetejére még jó sok sajtot. Nekem így vált be, így lesz igazán finom a pizza! 🙂

Ha készen vagytok a feltétekkel, mehet be a forró sütőbe, és 10 perc alatt készre is sülnek! Ezután már csak jó étvágyat tudok hozzájuk kívánni! 🙂

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Gyors pizzás csiga

Szerintem a bolti leveles tészta egy kincs! Mindig tartok itthon a hűtőben belőle, hogy ha épp nincs sok időm reggel, Read more

A legtutibb sajtos pogácsa
Pogácsa

https://youtu.be/BhZDYZ8UoYo Biztos nálatok is előfordult már, hogy vendégek jöttek hozzátok és úgy sütöttetek volna egy fincsi pogácsát, de nem volt Read more

MACARON olasz módra (Alaprecept)

Egy igazán nemzetközi receptet hoztam nektek a mai napon, melyet manapság már nagyon sok magyar blogger oldalán látok nap, mint Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment