Pékáru

Élesztős fehér kenyér

Mivel nem gondolkoztam előre, és nem készítettem előző este előtésztát a kenyérhez, így maradt a gyors megoldás, mégpedig az élesztős kenyér elkészítése. Mivel sokan kértétek a receptet, így leírom most nektek!

Hozzávalók:

  • 650 g finomliszt
  • 15 g só
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 30 g olivaolaj
  • 350 g langyos víz

A lisztet összekevertem a sóval, és egy kicsit felmelegítettem mikróban, de éppen csak langyosra. Ezután a közepébe morzsoltam az élesztőt, és ráöntöttem az olajat és a langyos vizet.

Ezután kb. 10 perc alatt géppen jól kidagasztottam. A tészta jól elválik majd az edény falától, könnyen kezelhető. Letakartam folpackkal, és kb. 40 percig kelesztettem. Félidőben egyszer átmozgattam a tésztát, hogy újra meginduljanak a sikérszálak.

Ha letelt a 40 perc, veknit formáztam (erről a formázásról nézhettek videó a youtube videóim közötti kenyereknél). Sütőpapírral együtt betettem a veknit egy fedeles jénaiba, és így is kelesztettem még kb.20 percet. Ha hűvösebb idő van nálatok, lehet tovább is keleszteni.

Ezalatt felmelegítettem a sütőt 250 fokra. Ha letelt a kelesztés, és felmelegedett a sütő, picit beliszteztem a kenyér tetejét és pengével bemetszettem. A jénai tetejét és a kenyeret is jól bespricceltem vízzel, és tetővel együtt betettem a forró sütőbe.

20 perc után visszavettem a hőfokot kb 200 fokra, így sütöttem még 20 percet. Ha ez is letelt, kivettem a jénaiból, és csak a rácson sütöttem tovább 10 percig.

Ha megsült a kenyerünk, azonnal tegyük hűvös helyre és spricceljük be vízzel, így tud szépen cserepesedni. Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Házi tejes kifli

A kész tejes kifli Biztos ismeritek azt az érzést, mikor beléptek egy pékségbe, és a friss kifli illata megcsapja az Read more

Burgonyás zsemle és stangli

Nem is tudom hol kezdjem .... na ez a zsemle és stangli tényleg olyan, aminek nem lehet ellenállni!!! Igazából a Read more

Virlis leveles

Itt a hétvége!!! Végre együtt a család... Gondoltam valami igazán megúszós, gyors reggelit készítek ma, hogy minél többet tudjunk együtt Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez is érdekes lehet...