Élesztős fehér kenyér

Mivel nem gondolkoztam előre, és nem készítettem előző este előtésztát a kenyérhez, így maradt a gyors megoldás, mégpedig az élesztős kenyér elkészítése. Mivel sokan kértétek a receptet, így leírom most nektek!
Hozzávalók:
- 650 g finomliszt
- 15 g só
- 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
- 30 g olivaolaj
- 350 g langyos víz
A lisztet összekevertem a sóval, és egy kicsit felmelegítettem mikróban, de éppen csak langyosra. Ezután a közepébe morzsoltam az élesztőt, és ráöntöttem az olajat és a langyos vizet.
Ezután kb. 10 perc alatt géppen jól kidagasztottam. A tészta jól elválik majd az edény falától, könnyen kezelhető. Letakartam folpackkal, és kb. 40 percig kelesztettem. Félidőben egyszer átmozgattam a tésztát, hogy újra meginduljanak a sikérszálak.
Ha letelt a 40 perc, veknit formáztam (erről a formázásról nézhettek videó a youtube videóim közötti kenyereknél). Sütőpapírral együtt betettem a veknit egy fedeles jénaiba, és így is kelesztettem még kb.20 percet. Ha hűvösebb idő van nálatok, lehet tovább is keleszteni.
Ezalatt felmelegítettem a sütőt 250 fokra. Ha letelt a kelesztés, és felmelegedett a sütő, picit beliszteztem a kenyér tetejét és pengével bemetszettem. A jénai tetejét és a kenyeret is jól bespricceltem vízzel, és tetővel együtt betettem a forró sütőbe.
20 perc után visszavettem a hőfokot kb 200 fokra, így sütöttem még 20 percet. Ha ez is letelt, kivettem a jénaiból, és csak a rácson sütöttem tovább 10 percig.
Ha megsült a kenyerünk, azonnal tegyük hűvös helyre és spricceljük be vízzel, így tud szépen cserepesedni. Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja
Nagyon tetszik a recept, és egyszerűen kívánom a kenyérsütést, anyira boldog vagyok ha sikerül🤩🤩🤗🤗
Kedves Magdolna,
nagyon szépen köszönöm visszajelzését! 🙂 Mindig örömmel látom az ilyen sikereket!
üdv, Mártus
Köszönjük a recepteket, mindengyik maradéktalanul sikerül és nagyon finomak. Az arányok teljesen jók, a siker garantált 😀
Kedves Ildikó,
nagyon szépen köszönöm a kedves hozzászólást! Örülök, hogy sikerülnek a receptek 🙂
üdv, Mártus