Élesztős fehér kenyér

Mivel nem gondolkoztam előre, és nem készítettem előző este előtésztát a kenyérhez, így maradt a gyors megoldás, mégpedig az élesztős kenyér elkészítése. Mivel sokan kértétek a receptet, így leírom most nektek!

Hozzávalók:

  • 650 g finomliszt
  • 15 g só
  • 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
  • 30 g olivaolaj
  • 350 g langyos víz

A lisztet összekevertem a sóval, és egy kicsit felmelegítettem mikróban, de éppen csak langyosra. Ezután a közepébe morzsoltam az élesztőt, és ráöntöttem az olajat és a langyos vizet.

Ezután kb. 10 perc alatt géppen jól kidagasztottam. A tészta jól elválik majd az edény falától, könnyen kezelhető. Letakartam folpackkal, és kb. 40 percig kelesztettem. Félidőben egyszer átmozgattam a tésztát, hogy újra meginduljanak a sikérszálak.

Ha letelt a 40 perc, veknit formáztam (erről a formázásról nézhettek videó a youtube videóim közötti kenyereknél). Sütőpapírral együtt betettem a veknit egy fedeles jénaiba, és így is kelesztettem még kb.20 percet. Ha hűvösebb idő van nálatok, lehet tovább is keleszteni.

Ezalatt felmelegítettem a sütőt 250 fokra. Ha letelt a kelesztés, és felmelegedett a sütő, picit beliszteztem a kenyér tetejét és pengével bemetszettem. A jénai tetejét és a kenyeret is jól bespricceltem vízzel, és tetővel együtt betettem a forró sütőbe.

20 perc után visszavettem a hőfokot kb 200 fokra, így sütöttem még 20 percet. Ha ez is letelt, kivettem a jénaiból, és csak a rácson sütöttem tovább 10 percig.

Ha megsült a kenyerünk, azonnal tegyük hűvös helyre és spricceljük be vízzel, így tud szépen cserepesedni. Jó étvágyat kívánok hozzá!

FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/martus_hazi_konyhaja/

YOUTUBE: https://www.youtube.com/c/Mártusházikonyhája/

Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Diétás kenyér szénhidrát-csökkentett lisztekből

Mivel sokan kértétek a Facebook csoportomban, hogy szeretnétek ennek a kenyérnek a receptjét, így gondoltam felírom ide a weboldalra, hogy Read more

Legkeresettebb recepjeim 2020-ban

Az idei évben nagyon sokan kerestétek a receptjeimet a youtube csatornámon, aminek én borzasztóan örülök, és köszönöm Nektek! Összeszedtem most Read more

Fehér kenyér előtésztával (1kg) – a jól bevált családi receptem

https://youtu.be/V7RBJJ6vuMU   Nem hazudok nektek, hogyha azt mondom, számtalan receptet kipróbáltam, mire megtaláltam a családom és jómagam részére is a Read more

About The Author


Mártus

Mártus vagyok, két gyönyörű kisfiú édesanyja és egy csodálatos férfi felesége. Gyerekkoromban sokat álltam nagymamáim és édesanyám mellett, tanultam tőlük a sütés-főzés fortélyait. Ma már több-kevesebb sikerrel igyekszem levenni a lábáról a családomat a főztömmel. :)

Leave a Comment