Diétás kenyér szénhidrát-csökkentett lisztekből
Mivel sokan kértétek a Facebook csoportomban, hogy szeretnétek ennek a kenyérnek a receptjét, így gondoltam felírom ide a weboldalra, hogy mindenki számára elérhető legyen 🙂
Hozzávalók:
- 150 g Dia Wellness -50 CH lisztkeverék
- 250 g Dia Wellness CH mínusz lisztkeverék
- 50 g Dia Wellness Zero 6 lisztkeverék
- 50 g búzasikér
- 25 g élesztő (friss) vagy 7 g szárított élesztő
- 20 g zabpehely
- 10 g szezámmag
- 10 g lenmag
- 10 g só
- 25 g olivaolaj
- 350 ml langyos víz
Elkészítése: először is nagyon fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, amikor kenyér készítésébe kezdünk! A liszteket és a sikért egy keverőedénybe mérjük, ebben jól elkavarjuk a sót is. Erre rakjuk a zabpelyhet és a magokat, majd az élesztőt idemorzsoljuk (nem szoktam külön felfuttatni). Erre mehet az olaj és a langyos víz is. A víz mennyiségét tudjátok a lisztek befolyásolják, de jelen esetben nekem ez pontosan elég volt!
10 perc alatt jól kidagasztjuk géppel, vagy ha nincs gépetek, kézzel is dolgozhattok, akkor kicsit hosszabb időt fog igénybe venni. Ezután kicsit kézzel megformázzátok, visszateszik az edénybe, raktok rá egy folpack-ot, és 30 percig kelesztitek (ha hűvösebb van akkor lehet hosszabb idő is). Félidőben kicsit át lehet mozgatni a tésztát!
Ezután enyhén lisztezett felületre kiborítjuk a tésztát, kinyújtjuk és kenyeret formázunk egy 30*10,5 cm-es kenyérformába, amibe szilikonos sütőpapírt raktunk előzetesen. Erre visszateszem a folpackot és ismét kelesztem 20 percig minimum. Addig felmelegítem a sütőt 220 fokra!
Miután megkelt a kenyerünk és felmelegedett a sütő, egy éles pengével bevágjuk határozottan a kenyér tetejét és jól lespricceljük vízzel, valamint a sütőbe is spriccelünk vizet. 20 percig 220 fokon szoktam sütni, majd lejjebb veszem a hőfokot 190 fokra, és így is még 20 percig sütőm. Rácson hagyom kihűlni! 🙂 Jó étvágyat hozzá!
FACEBOOK: https://www.facebook.com/martushazikonyhaja