Sajtos-túrós pogácsa

Amikor hosszabb útra indulok a gyerekekkel, igyekszem mindig valami útravalót készíteni, amit út közben is el tudnak fogyasztani a gyerekek. Mivel nálunk a túró és a sajt is nagyon nyerő, így gyakran el szoktam nekik készíteni ezt a pogácsát, imádják 🙂 Gondoltam nektek is megmutatom most ezt a receptet, hogy ti is el tudjátok készíteni a családotoknak!
- 40 dkg búzaliszt
- 1,5 teáskanál só
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 15 dkg reszelt trappista sajt + a szóráshoz
- 1 egész tojás + 1 a lekenéshez
- 2,5 dkg friss élesztő
- 25 dkg margarin
A hozzávalókból 8-10 perc alatt egynemű tésztát dagasztunk, majd nyújtófán letakarva 15-20 percig pihentetjük. Miután pihent a tésztánk, bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és elkezdjük kinyújtani a tésztánkat 4-5 mm vastagra (persze ez ízlés kérdése), és becsíkozzuk a tetejét. Két gáztepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, és tetszés szerinti méretű szaggatóval (ennek hiányában pohárral) kiszaggatjuk a pogácsákat és a tepsire sorakoztatjuk. Lekenjünk a tetejüket 1 enyhén felvert tojással és megszórjuk még sajttal. 20-25 perc alatt az előmelegített sütőben pirosra sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!