Egy igazi retro klasszikus, ahogy én készítem: a zserbó

 

Szerintem, amióta én az eszemet tudom, azóta ismerem a zserbó ízét. Nagymamáim, anyukám is nagyon sokat sütötték, és sütik a mai napig. Én is megtanultam anyukámtól elkészíteni a családomnak, mert úgy gondolom, ez egy igazán klasszikus, régi recept. Szerintem érdemes elkészíteni mindenkinek aki szereti 🙂 Karácsonykor pedig szerintem nélkülözhetetlen édesség 🙂

 
Hozzávalók a tésztához:
– 60 dkg finomliszt (BL55)
– 25 dkg margarin vagy vaj
– 3 dkg friss élesztő
– 3 db tojássárgája
– 3 evőkanál porcukor
– 1,5 dl langyos tej
– 1,5 evőkanál tejföl
– csipet só
– reszelt citromhéj
 
Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, adunk hozzá a porcukorból, és a lisztből egy keveset, jól összekeverjük, majd a tetejére is szórunk lisztet, és felfuttatjuk az élesztőt kb. 10 perc alatt. Ezalatt a liszthez hozzáadjuk a kockára vágott margarint, a tojások sárgáját, a maradék porcukrot, a tejfölt, sót, és a reszelt citromhéjat is. Ha felfutott az élesztőnk, ezt is a hozzáadjuk. Majd egynemű tésztát gyúrunk kézzel kb. 10 perc alatt. Nem hazudok, kemény munka lesz, mert ez egy elég kemény, zsíros tészta – ezért nem is géppel dagasztom. De megéri 🙂 
 
Ha összeállt szépen a tésztánk, négy egyenlőre részre osztjuk, meggömbölyítjük őket, és hagyjuk pihenni 30 percig letakarva.
 
Hozzávalók a töltelékhez:
– 30 dkg darált dió
– 20 dkg porcukor
– kb. 80 dkg házi sárgabaracklekvár 
 
Amíg kel a tésztánk, addig a darált dióval összekeverjük a porcukrot.
 

Ha pihent a tésztánk, akkor első lépésként bekapcsoljuk a sütőnket 180 fokra, és hagyjuk előmelegedni, míg összeállítjuk a süteményünket. Egy hagyományos gáztepsit készítünk elő (25*35), és belerakunk egy szilikonos sütőpapírt. Kinyújtjuk az első tésztánkat, és rárakjuk a sütőpapírra. Erre rakunk a lekvárból, jól elterítjük a tésztán, hogy mindenhova kerüljön, majd erre rakjuk a cukros diót. Egy habkártya segítségével elterítjük a lekváron a diót, hogy egyenletes legyen. Erre jön a következő kinyújtott tészta, majd újra lekvár és dió, egészen amíg el nem fogy. Tehát a négy kinyújtott tésztalap közé kerül három adag töltelék. Az utolsó tésztalap tetejét jól megszurkáljuk egy éles villával, de úgy, hogy koppanjon az alján. Ez segít abban, hogy távozzon a gőz, és ne legyen levegős a sütink. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük, és 30-35 perc alatt szép barnára sütjük.

 
Ha megsült a süteményünk, hagyjuk teljesen kihűlni, Majd előveszünk egy hasonló méretű tepsit, és átfordítjuk a kihűlt sütit, lehúzzuk a sütőpapírt, és erre kerül a csokimáz. Ehhez 20 dkg bevonó csokit, egy teáskanál vajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Rakhattok hozzá a vaj helyett étolajat is. Ettől selymesebb és fényesebb lesz a bevonatunk. Egyenletesen rákenitek a sütire, és hagyjátok kihűlni. Ezután szeletelhető a sütemény, de igazából másnap az igazi. 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
Print Friendly, PDF & Email
Ezek a receptek is érdekelhetnek 🙂
Békebeli túrós bukta

    Drága Nagymamám specialitása volt anno ez a finomság! Mindig ezt kértük tőle - "Mama, kérlek süss egy kis Read more

Kakaós csiga

https://youtu.be/zWKB6xRp3WQ   Ki az, akinek gyerekkorában nem volt a kedvenc reggeli péksütije a kakaós csiga?? Ugye, hogy nem nagyon van Read more

Vaníliás diós kifli

Hétvégén vidéken voltam szüleimnél, ahol anyukám ellátott minden földi jóval, közte házi dióval is. Gyorsan kitaláltam, hogy csinálok belőle valami Read more

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük